Novosti
KAD BIROKRATI ZAGORČAVAJU ŽIVOT

Ako se pridržavaju zakona, seljaci će blokirati promet
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Udruga OPG-a Hrvatske “Život” upozorila je da bi poljoprvidenici uskoro mogli izići na ceste i blokirati promet. Ovaj put ne zato što će prosvjedovati nego upravo obrnuto - zato što će poštovati nelogičan zakon koji je izmislio neki birokrat.

“Poljoprivrednici su na vrhuncu poljoprivrednih radova svim raspoloživim traktorima, a kako vidimo kreće i žetva kombajnima, ali bi zbog Ministarstva mogli više vremena provesti na cesti nego na polju. Blokada prometa i benzinskih postaja mogla bi nastati zbog velikog broja traktora i ostalih poljoprivrednih strojeva koji dolaze na točenje goriva. Ta blokada nije u režiji seljačkih udruga nego u režiji Ministarstva koje smatra, vođeno socijalističko-komunističkim razmišljanjem, da je svatko tko radi prevarant i da ima vremena za njihove gluposti”, stoji u pismu OPG-ovaca.

Naime, pravilnicima o točenju plavog dizela koja pripadaju pod kontrolu Carinske uprave zabranjeno je točiti gorivo u bačve, rezervoare i kanistre, a za to su predviđene i velike kazne jer se takvo točenje goriva smatra gorivom za prodaju. U strahu da neki seljak ne preproda plavi dizel, donesena je regulativa koja poljoprivrednike dovodi u poziciju.

“Iako se već godinama pokušava objasniti da je takav način točenja nemoguć i neisplativ jer se plavi dizel ne toči na svim crpkama pa se u masu slučajeva mora ići po plavi dizel i do 30-50 km, što zahtijeva dodatne nepotrebne troškove i gubljenje nekoliko sati dnevno. Sada zamislite kada bi u jeku glavne sezone poljoprivrednih radova svi traktori i kombajni (veći kombajn ne stane na benzinsku) krenuli sukladno pravilima točiti gorivo na benzinske, što znači da bi u prosjeku svaki poljoprivrednik dnevno gubio dva sata, i to ako nije velika gužva. Usto bi oni kojima je benzinska udaljena 30-50 km pola goriva potrošili na put, tako da ne moraju uopće ni ići na polje jer im treba gorivo sutra opet za put do benzinske. Takve sulude propise koji traju već godinama može donijeti samo onaj koji nikad ništa nije radio, osim što je skakao iz stolice u stolicu i razmišljao kako onome što radi otežati život”, stoji u pismu ogorčenih poljoprivrednika kojima država i na ovaj način pokušava zagorčati život.

“Smatramo da je nakon 26 godina, a pogotovo nakon ulaska u EU, došlo vrijeme da se plavi dizel ukine i da mi kao svi poljoprivrednici u EU-u točimo eurodizel po cijeni plavog dizela. Također tražimo da se hitno ukine pravilo o izravnom točenju”, poručuju poljoprivrednici. V. T.

Pravilnik o točenju plavog dizela primjer je zašto je Hrvatska tu gdje jest

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto