Svijet
STEFAN CVETKOVIĆ POJAVIO SE ŽIV I ZDRAV

Srpska policija sumnja da je novinar izmislio priču o otmici
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Prije nekoliko dana, u Beloj Crkvi na vojvođanskom istoku, nestao je slobodni novinar Stefan Cvetković, a činjenice da je njegov automobil pronađen na ulici s upaljenim svjetlima i otvorenim vratima vozača te ručni sat s pokidanom narukvicom kraj vozila, upućivali su na zaključak kako je riječ o otmici, što u Srbiji i nije rijetkost. On je bio na meti desničarskih i nacionalističkih krugova u Srbiji jer je istraživao ubojstvo vođe kosovskih Srba, Olivera Ivanovića i tvrdio kako zna tko ga je ubio, čak je objavio fotografije i cijenu koja je plaćena u eurima.

No, dva dana nakon nestanka, pojavio se, kako srpski mediji pišu, živ i zdrav, ali izjave koje je dao policiji, bude sumnju da govori istinu. Policija je kratko izvjestila kako je Cvetković “pronađen u petak u ranim popodnevnim satima u rejonu Bele Crkve”. Cvetković se još nije osobno obratio medijima. Čak je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao izvanrednu tiskovnu konfereciju kako bi naciji priopćio da je Cvetković “živ i zdrav i nalazi se u našim rukama”.

- Odmah smo posumnjali u onu verziju koja se pojavila u mnogim medijima. Posumnjali smo jer nikakvih tragova borbe nije bilo. Također smo vidjeli da je ostavljen sat koji je plastični, mnogo jeftiniji od sata koji je Cvetković nosio nekoliko dana ranije. Nikakvih tragova borbe, kočenja nema. Psi tragači nisu nanjušili krv, žandari i ronioci nisu našli ništa - izjavio je Vučić koji je posebno zainteresiran za ovaj slučaj jer neki neovisni mediji nagađali su kako je “nestanak” novinara moguće iniciran iz kruga bliskog Vučićevu režimu pa mu je stalo da slučaj ovako završi. Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ovaj je slučaj svrstao u “političku borbu koja ne dolazi samo iznutra, a čiji je cilj destabilizacija Srbije i slabljenje njene pozicije” čime je htio reći da je Srbija zadnjih dana izložena “lažnim vijestima” koje iniciraju brojne strane sigurnosne službe stacionirane u Srbiji.

Ministar policije, Nebojša Stefanović za srpsku je državnu televiziju rekao kako je u cijelom slučaju i samoj Cvetkovićevoj izjavi bilo nelogičnosti, što je, tvrdi, pokazao i poligraf.

Primjerice, jedan od ključnih faktora bio je da je sat pronađen ispod vozila, s tog sata smo uzeli sve otiske i uzorke DNK i utvrdili da se tu nalaze samo Stefanovi otisci – kaže ministar Stefanović. Ministar očekuje da će Cvetković reći iskreno sve što se dogodilo “jer je potpuno jasno da je u ovome sudjelovalo više osoba pa da vidimo tko sve i zašto”.M.Flego

Najčitanije iz rubrike