Svijet
SPOR OKO MAKEDONSKOG IMENA TRAJAO JE 27 GODINA

Grčka i Makedonija potpisale sporazum o promjeni imena
Objavljeno 17. lipnja, 2018.

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena te bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su otežavali odnose između dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u. Makedonija je zbog toga primljena u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM). Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji. "Imamo povijesnu odgovornost da ovaj sporazum ne ostane na ledu i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti", rekao je grčki premijer Aleksis Cipras na svečanosti uz Prespansko jezero kojoj je nazočio uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva. Ta regija graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom. Cipras je u subotu preživio glasovanje o povjerenju u grčkom parlamentu koje je zatražila oporba, no grčka javnost jako se protivi tom sporazumu. Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu. Prema sporazumu, Grčka više neće blokirati pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

"Naše dvije zemlje moraju se okrenuti prema budućnosti", rekao je Zaev. "Bili smo dovoljno odvažni da učinimo korak naprijed." Grčka se sporila s Makedonijom oko ovog pitanja od 1991., tvrdeći da njezino ime ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju. To pitanje budi jake emocije među Grcima. U subotu su tisuće prosvjednika ispred parlamenta izvikivale "Izdajico, izdajico!" dok su zastupnici raspravljali. Izaslanstva dviju zemalja i predstavnici EU-a i UN-a poslije potpisivanja gliserima su prešli na makedonsku stranu jezera gdje je priređen zajednički doručak.

Veteran UN-a, posebni posrednik u pregovorima Matthew Nimetz, izjavio je prigodom potpisivanja sporazuma da je riječ o časnoj nagodbi koju doživljava kao najveći poklon za svoj 78. rođendan. V.T./H

RASPRAVLJALO SE O NEKOLIKO IMENA

Do sada se spekuliralo o nekoliko imena makedonske države, na stolu su bili nazivi Gornja Makedonija, Sjeverna Makedonija, Makedonija-Skopje, Ilindenska Makedonija, no na kraju se ipak došlo do dogovora s imenom Republika Sjeverna Makedonija.

SRAMOTA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Priče oko imena i tvrdnje grčkih nacionalista kako je riječ o teritorijalnoj pretenziji Makedonije prema Grčkoj smiješne su i zapravo iza cijele priče krije se upravo obrnuta situacija - grčka pretenzija prema Makedoniji. Naime, Makedonija s jedva nešto više od dva milijuna stanovnika i BDP-om od 7645 dolara po glavi stanovnika teško može biti prijetnja Grčkoj s više od 10 milijuna stanovnika i čiji BDP per capita prelazi 20.000 dolara. Priča o grčkom odnosu prema Makedoniji jedna je od sramotnijih epizoda međunarodne zajednice koja je 27 godina gledala Grčku koja je ime susjedne države podigla na razinu prvorazrednog političkog problema kako se njihova vladajuća elita ne bi morala suočiti sa stvarnim problemima koje ta zemlja ima. Cijelo to vrijeme Makedonija je stajala u čekaonici NATO-a i EU-a.

Najčitanije iz rubrike