Osijek
SCIENCE CAFE

“Može li se imati work & life balance?”
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Svatko od nas ponekad pomisli kako ne voli svoj posao, fakultet ili neke druge životne obveze. Živimo u svijetu u kojemu smo okruženi stresnim situacijama. Često studiramo ili radimo ono što nam se ne sviđa, a sve manje vremena posvećujemo sebi, svojim bližnjima ili hobijima. Kako bismo došli do rješenja tog problema, moramo smanjiti ili prestati raditi ono što ne volimo i fokusirati se na ono što nam se sviđa. Tako je ravnotežu između posla i života objasnio Boris Rauš, CEO i suvlasnik uspješne osječke tvrtke Bamboo lab. Prvi Science cafe ove godine, u cafe-baru Trica, otvorio je upravo temom “Može li se imati work & life balance?”.

- Ravnoteža između posla i života za svakoga je nešto drugo. Za analitičke tipove osoba to je količina vremena potrošena na rad i odmor prikazana u brojevima, za neke je to želja za radom samo dok su koncentrirani, a za neke je to jednostavno rad kada i koliko neka osoba to želi. Za mene je ravnoteža u tome da budemo sretni s onim što imamo ili da mijenjamo ono što ne volimo - rekao je Rauš.

Objasnio je također kako je najbolja stvar koju možemo napraviti, kako bismo sretnije živjeli, pa tako i radili, da se riješimo svih situacija koje u nama izazivaju velike količine stresa. Navodi da uzrok stresa najčešće nije u samome poslu koji obavljamo, osim ako baš iznimno ne volimo svoj posao, nego da nam stresne situacije dolaze kroz četiri polja: od bliskih osoba, kolega i klijenata te, naposljetku, od nas samih.

Kako bismo se lakše riješili stresa i sa zadovoljstvom ispunjavali svoj dan, proveo nas je kroz sva četiri polja te vrlo otvoreno na svojoj prezentaciji napisao generalnu pouku: “Da bismo mogli biti sretni, ne treba biti smeće od osobe.” I. Stjepanović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike