Kultura
MEĐUNARODNA NATJECANJA GLAZBENE ŠKOLE

Za uspjeh je od nekoliko minuta potrebno raditi do četiri mjeseca na skladbi
Objavljeno 18. lipnja, 2018.
Nizom su pojedinačnih nastupa učenici i njihovi mentori potvrdili kvalitetu

Nakon uspješnog završetka državnog natjecanja i mnogo osvojenih nagrada, krenula su međunarodna natjecanja za Glazbenu školu Franje Kuhača Osijek. Nizom su pojedinačnih nastupa učenici i njihovi mentori potvrdili kvalitetu svoga rada uspješnim priznanjima.
Na 16. međunarodnom gudačkom natjecanju “Rudolf Matz”, Ita Blašković osvojila je 3. nagradu u 2. kategoriji, a Tirsa Habuda u istoj kategoriji prvu. Obje su učenice prof. Tomislava Hühna, koji je prema osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim natjecanjima već nekoliko godina zaredom najnagrađivaniji profesor GŠFK-a Osijek.
Na istom je natjecanju Petra Sušić (S II.), također učenica prof. Hühna, osvojila vrijedno priznanje. Tirsa Habuda već je nekoliko puta do sada uspješno nastupala na međunarodnim natjecanjima i dobivala priznanja i nagrade, koje su za učenicu trećega razreda veliko postignuće.
Klavirist Timon Fumić (S IV.), učenik prof. mentorice Grlice Alić, osvojio je 2. nagradu na Memorijalu “Jurica Murai” u Varaždinu. Ova je nagrada tim veća jer je Timon prvi nagrađeni učenik srednje škole po redu u F kategoriji, ispred kojega su višeplasirani bili samo studenti. Dokaz je to uspješnog pedagoškog vođenja prof. Alić, koja je u GŠFK donijela niz visokih državnih i međunarodnih nagrada.

Odskočna daska

Timon ističe da mu je bila čast svirati na tako prestižnom natjecanju, pred članovima međunarodnog ocjenjivačkog suda, koji su i sami vrhunski glazbenici, i to mu je odskočna daska u daljnjem radu.
Oba natjecanja - Matz i Murai - nose atribut vrlo zahtjevnih. Po kategorijama se dodjeljuje vrlo mali broj nagrada, kako bi se učenici što bolje pripremili za mukotrpan i beskompromisan poziv profesionalnog umjetnika. Na 6. međunarodnom natjecanju Citta di San Dona di Piave u Veneciji, učenik Ruben Habuda (S I.), prof. mentorice Sunčane Turk, osvojio je 2. nagradu u D kategoriji. Ruben je i dobitnik brojnih pijanističkih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Ističe kako mu je svako novo natjecanje dragocjeno iskustvo, a ovo u Veneciji bilo je posebice teško zbog visoke zahtjevnosti programa i strogih kriterija međunarodnog žirija.
Isti dan na međunarodnom pijanističkom natjecanju Banjalučki bijenale, učenica Lana Gašpert (S IV.) dobila je 2. nagradu u 5. kategoriji, potvrdivši pedagoške kvalitete svoje profesorice Mihaele Hoffmann. Lana je klaviristica koja rado i uspješno korepetira koncertne nastupe učenika puhačkog odjela, a ističe se i na koncertnim produkcijama škole izuzetno kvalitetnim izvedbama.
Na 4. međunarodnom natjecanju zborova Valis Aurea Cantat u Požegi, Dječji zbor mlađeg uzrasta osvojio je zlatnu prvu nagradu V. stupnja u A1 kategoriji, što je četvrti razultat natjecanja.
Stručno i profesionalo

Bila su prijavljena 24 dječja zbora iz Hrvatske i Slovenije, a posebnu dirigentsku nagradu ocjenjivačkog suda za umjetnički dojam dobila je dirigentica mr. sc. Ivančica Hinek, prof. mentorica. Osvojena posebna nagrada potvrđuje njezine stručne i profesionalne kvalitete, među kojima se ističe njegovani ton zbora, homogeno pjevanje i angažirani scenski nastup. Zbor je nastupao uz klavirsku suradnju prof. Andreje Gribl, čiji je prinos također važan.
Na završnom državnom dijelu 56. natjecanja učenika i studenata Glazbe i plesa, održanom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Dječji zbor mlađeg uzrasta osvojio je prvo mjesto i prvu nagradu u svojoj I. kategoriji i 99.30 bodova, što je treći rezultat natjecanja svih zborova glazbenih škola u Hrvatskoj.Narcisa Vekić

PJESME NA STRANIM JEZICIMA
Na repertoaru su zbora pjesme na engleskom, francuskom, talijanskom, ruskom, njemačkom itd., što je poseban izazov u pripremanju programa. Prof. Hinek naglašava da je za uspjeh od nekoliko minuta izvedbe s dječjim uzrastom potrebno raditi i do četiri mjeseca na skladbi, motivirati ih i učiniti probe zanimljivima. Ocjenjivački je sud vrjednovao interpretaciju, pjevačko umijeće, težinu programa i opći umjetnički dojam. To je jedno u nizu vrijednih priznanja koje Zbor osvaja na državnim i međunarodnim natjecanjima, a ostvaruje brojne nastupe na produkcijama i projektima te predstavljajući GŠFK na proslavama i obljetnicama Grada i Županije.
Učenici vole pjevati u zboru, posebno najteže pjesme, razvijaju socijalne i karakterne osobine koje će im koristiti za čitav život. Nastupom se Zbora i pjesmom zaista dolazi do radosnog ispunjavajućeg zadovoljstva roditelja, djece i publike. Djeca dišu i pjevaju kao jedan - za sebe, svoje roditelje, publiku i svoju dirigenticu.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike