Osijek
18. REGATA OSIJEK – ALJMAŠ

Na plovidbu za poginule branitelje krenulo stotinjak plovila
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Stotinjak plovila krenula je u subotu oko10 sati  iza broda Lučke kapetanije Osijek put Aljmaša kao dio 18. regate Osijek – Aljmaš. Regatu  organizira Motonautički klub Drava Osijek, a ova riječna manifestacija već se tradicionalno održava u čast poginulim pripadnicima Hrvatske vojske, Policije i nedužno stradalim civilima tijekom Domovinskog rata. 

-  I ove godine, kao i prethodnih  godina  imamo  stotinjak prijavljenih  plovila, a prijavili su se osim članova Motonautičkog kluba Drava  i članovi Motonautičkog kluba Neptun,  Nemetin i Donji grad, te su nam stigli i gosti iz Slavonskog Broda te tri plovila iz Apatina, koji već tri godine gostuju na našoj regati. S obzirom na vremenske prilike dio prijavljenih se uplašio kiše, pa je odustalo oko 10 posto prijavljenih, naglasio je  Krešimir Pešut iz organizacijskog odbora MNK Drava.

Inače, tradicionalna dionica za koju je plovilima potrebno oko dva do dva i po sata kreće iz Zimske luke Osijek i kreće se sve do Aljmaša uz stajanje na ušću Drave u Dunav,  gdje se polažu vijenci za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

– Potom se spuštamo  do igrališta u Aljmašu gdje se priprema grah za sve sudionike, te  druženje, a povratak je slobodan. Riječ je o dugogodišnjoj praksi s ciljem promocije motonautičkog turizma, promocije ljubavi prema prirodi  i prvenstveno manifestacija u čast poginulih branitelja, naglašava Pešut.

Sudionike 18. Regate u Zimskoj su luci Osijek pozdravili i dogradonačelnik Boris Piližota,  te dožupan Petar Lagator.  N.Z.Eberhard

TRAŽI SE SVE VIŠE VEZOVA ZA VELIKA PLOVILA
Danas u Motonautičkom klubu Drava ima registrirano oko 400 plovila i vezova, a godišnje se vez u Zimskoj luci plaća od 400 do 1.000 kuna, ovisno o dimenzijama plovila. - Što se tiče vezova za manja plovila imamo slobodnih kapaciteta ali već par godina je potražnja vezova za veća plovila. Pod većim plovilima smatramo sva plovila šira od dva metra. Tako za mjesta od 2, 5 do 3 metra imamo problema i s obzirom na širinu luke i tu se na vez čeka i nekoliko godina. Motonautika je prilično skup hobi, znamo li da  prosječno plovilo troši i do 20 litara benzina na sat, ali to je posebna ljubav, napominje Pešut.

Najčitanije iz rubrike