Regija
NAŠIČANI MEĐU NAJBOLJIMA

Puhački orkestar Gradske glazbe Našice ponosan je na nastup u konkurenciji 21 orkestra
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

NAŠICE

Na državnom natjecanju nastupio je 21 orkestar, a bogat koncertni program obuhvatio je više od 800 glazbenika prezentirajući najuspješnije orkestre s ukupno 10 županijskih smotri na kojima se natjecalo više od 2000 glazbenika, što svjedoči o bogatstvu puhačkog amaterizma u Hrvatskoj.

Gradska glazba Našice i Glazba Jakšić bile su jedini predstavnici Slavonije i Baranje. U D kategoriji natjecalo se 12 puhačkih orkestara te su Našičani nastupili u konkurenciji s Limenom glazbom Sv. Martin, Puhačkim orkestrom KUD-a Lira Kraljevec na Sutli, Dječjim orkestrom Puhačkog orkestra Zaprešić, Glazbom Jakšić, Gradskim puhačkim orkestrom "Krešimir" Kutina, Gradskim puhačkim orkestrom Gospić, Puhačkim orkestrom HKUD-a Željezničar Zagreb, Općinskom glazbom Baška Voda, Puhačkim orkestrom DVD-a Stankovo, Puhačkim orkestrom Daruvarskog Brestovca i Končanice te Puhačkim orkestrom općine Domašinec.

- Konkurencija je bila jaka, ali smo se uspjeli plasirati u vrh, što posebno veseli i motivira. Uspjeh je došao kao kruna predanog rada i odricanja svih članova orkestra. Naš orkestar izveo je skladbe: Willy Lange – Weekend, Luigi di Ghisallo – Superspy i Thiemo Kraas – Cloud(iu)s. Repertoar je bio isti kao na smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje na kojoj smo bili početkom svibnja u Donjem Miholjcu – rekao je Ivan Krajačić, dirigent i voditelj Puhačkog orkestra Gradske glazbe Našice.

Krajačić je posebno zahvalan svima koji su omogućili da puhački orkestar ode na državno natjecanje. Naime, njihov odlazak na završnicu natjecanja, unatoč velikim naporima i pripremama te uspješnom regionalnom rezultatu u Donjem Miholjcu, gdje su se u konkurenciji 11 orkestara izborili za državno natjecanje, zbog nedostatka novca bio je upitan jer troškovi samog putovanja, ali i cijela organizacija, nisu mali. No, uz pomoć Grada Našica i dobrih ljudi potrebnih 10.500 kuna prikupljeno je i članovi Puhačkog orkestra Gradske glazbe Našice otišli su u Novi Vinodolski i vratili se sa srebrnom plaketom.Snježana Fridl

Dosad tri puta na državnim ogledima
Puhački orkestar Gradske glazbe Našice koji djeluje od 1970. godine do sada je tri puta sudjelovao na državnom natjecanju. Posljednji put 1991. godine, pa je odlazak na ovogodišnje državno natjecanje za orkestar koji u najvećem dijelu čine učenici osnovne i srednje škole bio još značajniji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike