Sport
KNJIGA O SVJETSKIM PRVENSTVIMA

Iz Osijeka pisano od Montevidea do Rija de Janeira
Objavljeno 16. lipnja, 2018.
Autor, Osječanin Petar Živković, knjigu je uručio izborniku Zlatku Daliću nakon susreta Hrvatska - Senegal u Gradskom vrtu

U osječkoj knjižari Nova ovih dana može se kupiti knjiga Od Montevidea do Rio de Janeira, posvećena svim dosadašnjim svjetskim nogometnim prvenstvima od Urugvaja 1930. godine do Brazila 2014. godine.

Autor je knjige velikoj većini zanimljivog sadržaja, a posebno ovih dana, Petar Živković, Osječanin koji je građu o dosadašnjim Mundijalima prikupljao protekle tri i pol godine, a kako sam kaže vezano uz lijepo ukoričenu knjigu Grafike d.o.o. na 172 stranice, bio joj je inicijator, realizator, kreator, autor i izdavač. Recenzenti su prof. dr. sc. Mladen Vedriš, bivši predsjednik HNS-a, i svenazočni Zorislav Srebrić.

Prvo SP

- Inficiran sam nogometom od 1953. godine kada sam ga počeo igrati u pionirima Proletera. Za mene je nogomet najljepša igra, a Svjetsko nogometno prvenstvo najveći događaj - pričao je ovaj rođeni Osječanin prisjećajući se i svojih prethodnih prvenstava.

Malo se zamislio kada smo ga pitali gdje je gledao svoje prvo svjetsko prvenstvo. Kaže, koliko ga sjećanje služi, 1954. godine mađarsku "laku konjicu" i njemački prvi uspon na vrh pratio je u Donjem gradu u Saponiji gdje je jedino postojao televizor. A ako ga pitate koje mu je najdraže svjetsko prvenstvo, tu nema dvojbe ni razmišljanja:

- Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Bilo je to prvo hrvatsko svjetsko prvenstvo i dosad naš najveći uspjeh. Inače, u knjizi sam obradio utjecaj hrvatske nogometne reprezentacije na velikim natjecanjima. Ne samo tijekom svjetskih prvenstava - pričao je Živković koji je razdobolje hrvatske reprezentacije podijelio u tri razdoblja.

Hrvatske legende

- U prvom razdoblju bile su veličine u vrijeme Jugoslavije, gdje sam istaknuo Zebeca, Vukasa, Bearu i Čajkovskog. Zatim "vatrene 1998". gdje sam posebno poglavlje posvetio Davoru Šukeru, a izdvojio sam i Zvonimira Bobana i Roberta Prosinečkog. Posljednje je ovo današnje, u kojemu sam izdvojio Luku Modrića, Marija Mandžukića i Ivana Rakitića. Inače, u knjizi sam se podsjetio i na prvi nastup Hrvatske 2. travnja 1940. Prisjetio sam se i najvećih stadiona, najvećih svjetskih vratara, najboljih strijelaca, svih pobjednika SP-a - pričao je Živković čija je knjiga ugledala svjetlo dana, premda još nije imala promociju. Želja mu je bila da to bude u Vukovaru ili Bogdanovcima uoči susreta Hrvatska - Senegal kada su naši reprezentativci stigli u Slavoniju. Ipak, jedan primjerak knjige uspio je uručiti Zlatku Daliću nakon susreta u Gradskom vrtu.

- Vidjelo se da je bio oduševljen poklonom. Čini mi se jednostavan, osoba koja može prenijeti svoju vjeru u igrače, a isto tako svojim pristupom da igrači mogu u njega imati povjerenje. Nešto slično čini mi se da smo imali 1998. godine u Ćiri Blaževiću. Vrlo sličan mi se čini i Dalić - pričao je Živković najavivši već za četiri godine, ako ne i prije, možda i novo izdanje svoje knjige. Naravno, s drugim nazivom. Od Montevidea do Moskve.

Izabrao 11 veličanstvenih
Živković je izabrao najvećih 11 igrača svjetskih nogometnih prvenstava koje je nazvao 11 veličanstvenih. Spomenuli smo mu kako knjigu istoga naziva ima i Zvonimir Magdić koji je izabrao vlastitih 11 najboljih nogometaša, uglavnom iz svoga vremena.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana