Sport
HRVATSKA - NIGERIJA

Hrvatska, vrijeme je! Na startu slomiti krila Super orlovima
Objavljeno 16. lipnja, 2018.
Naše se reprezentativce malo toga može naučiti. Zato će važna biti čista glava i vjera u sebe

Vezani članci

MODRIĆ SPUSTIO ENGLEZU

Koliko ste se dugo spremali za pitanje?

ZLATKO DALIĆ:

Mi smo spremni, igramo za navijače

Hrvatska večeras (21 sat) protiv Nigerije u Kalinjingradu kreće u svoje peto svjetsko prvenstvo. Svi su u našem taboru uvjereni u kvalitetan start, kojim bismo si otvorili vrata plasmana u drugi krug Svjetskog prvenstva, na što čekamo već 20 godina.

Spušten gard

Hrvatska će susret s Nigerijcima dočekati sa svim raspoloživim snagama. Ozlijeđenih nema, pa će izbornik Zlatko Dalić moći složiti formaciju kakvu je zamislio. Prema najavama, bit će to ofenzivna varijanta u kojoj će biti čak četiri napadača, Perišić i Rebić na krilnim pozicijama, a Mandžukić i Kramarić u sredini, s tim što će Kramarić igrati iza Manžukića. Najveća izbornikova dvojba bila je oko slaganja veznog reda. Naime, očekuje se kako će Nigerija igrati na protunapade, jer ima takvu konfiguraciju momčadi, pa je Dalić dvojio postaviti Badelja i Rakitića na pozicije zadnjih veznih ili ofenzivniju varijantu - Modrić i Rakitić. Čini se kako se odlučio za tu drugu, što znači da će Hrvatska krenuti u napad. To bi morala biti dobra vijest, jer kada god smo se tako postavili, iz prve smo utakmice izvukli maksimum u bodovnom smislu.

- Moramo ući u turnir kako treba i onda ići dalje. Jako je važno dobro otvoriti Svjetsko prvenstvo jer nas poslije čekaju još dvije jako teške utakmice u skupini. Pobjeda nad Nigerijom otvorit će nam put prema osimi finala, ali ništa neće biti još gotovo. Želimo biti dominantni u svakoj utakmici, držati se svog stila, premda uvijek treba posebno paziti na neke detalje - pričao je Ivan Rakitić, veznjak naše reprezentacije.

Iznimno će važno biti da Hrvatska nametne i diktira ritam utakmice. S obzirom na kvalitetu koju imamo u veznom redu, to je jednostavno imperativ. Bilo bi loše ako bismo u susret ušli rezervirano i neodlučno. Afričke reprezentacije nisu taktički baš savršene, ali su zato drske i samopouzdane, ne ustručavaju se napasti bilo koga. Zato Hrvatska mora odmah pokazati zube i dati do znanja tko je gazda na travnjaku.

Brzi i žestoki

Nigerija je jedna od najboljih afričkih reprezentacija. Gotovo su redoviti sudionici svjetskih prvenstava, a na ovo stižu s momčadi koja je kombinacija mladosti, iskustva i najjačeg njihovog oružja - brzine. Tijekom priprema snimao ih je nekadašnji reprezentativac Ognjen Vukojević, a i sam izbornik Zlatko Dalić nekoliko je puta upozoravao na brzinu i sposobnost kontranapada, koje Nigeriju čine jako neugodnim suparnikom. Ipak, problem bi im mogao biti iskustvo. Iwobi i Ichenacho još su golobradi mladići, tek nešto stariji je Ighalo, a oni bi trebali uz ipak iskusnijeg Victora Mosesa biti udarne napadačke igle. Igra im se vrti oko dobro znanog Obija Mikela, ali ostatak veznog reda trpio je dosta kritika zbog slabe tranzicijske igre i doprinosa u napadačkom dijelu. Obrana im je solidna, a njezine najače karike su stoperi Troost-Ekong i Balogun, koji se odlično dopunjuju. Problem bi mogao biti na vratima, gdje stoji sasvim mladi 19-godišnji Francis Uzoho. Uglavnom, ako se sve stavi na vagu, kvaliteta je na našoj strani, ali to neće imati nikakvog značenja ako naši reprezentativci ne budu bili na visokoj razini. Nigerija nije velesila, apsolutno je pobjediva, ali zato će Hrvatska morati dati najbolje od sebe.

- Maksimalno poštujemo Nigeriju, koja se redovito kvalificira na velika natjecanja, ali sve je na nama i tako ćemo se postaviti na terenu. Pobjeda bi bila odličan zalet za nastavak turnira - kaže Ivan Perišić, krilni napadač naše reprezentacije.

Rijetko kada smo na velikim natjecanjima osjetili baš toliko samopouzdanja kod naše reprezentacije. Očito je izbornik Zlatko Dalić puno vremena posvetio psihološkoj pripremi, što i nije čudan izbor. U nogometnom smislu naše se reprezentativce malo toga može još naučiti. Baš zato je taj psihološki dio toliko važan. Čista glava i vjera u vlastite sposobnosti. To nam treba večeras protiv Super orlova.

Dalibor KELER
OBI MIKEL I RUSKINJE

Dio nigerijske press-konferencije prošao je u šaljivom tonu. Naime, izbornika Gernota Rohra upitali su zbog čega je jedino kapetanu Johnu Obi Mikelu dopušteno druženje s ruskim djevojkama. Čovjek bi pomislio kako se iza toga krije nekakva afera, ali istina je puno jednostavnija.

- Došli smo ovdje zbog nogometa, a ne zbog žena. Djevojka Johna Obija je Ruskinja, pa pretpostavljam da ste me zbog toga to pitali. No, i on je može viđati samo nakon utakmica, sa smiješkom je odgovorio Rohr.

Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike