Regija
POLET OBNAVLJA VOZNI PARK

Za 7 autobusa 15 milijuna kuna
Objavljeno 16. lipnja, 2018.
Od tog je iznosa čak 85 posto sredstava iz EU fondova, a ostatak je iz državnog proračuna

VINKOVCI

Vinkovački prijevoznik Polet, osnovan 1964., a većinski vlasnik sa 63,7 posto je Grad, u sljedeća 24 mjeseca projekta kupit će sedam novih autobusa sredstvima kohezijskog fonda Europske unije i znatno obnoviti vozni park trenutne prosječne starosti 14 godina. Riječ je o nepovratnih 15 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz EU fondova, a ostatak iz državnog proračuna. Direktor Mijat Kurtušić podsjeća kako će ovim projektom riješiti problem voznog parka koji karakterizira veliki broj prijeđenih kilometara i stari tipovi motora koji ne zadovoljavaju norme EU-a za smanjenom misijom plinova.

- Osim što ne zadovoljavaju EU norme, problem je i ekološki jer takvi zagađuju prostor, područje Vinkovaca i okolice. U našem je voznom parku 68 autobusa za gradski, prigradski i turistički prijevoz, prosječne starosti 14 godina, zbog čega imamo povećane troškove održavanja, ugrožava se pružanje usluga prijevoza putnika i otežava prijevoz djece i invalida. Zahvaljujući potpori Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, uvođenjem u promet novih autobusa EURO 6 norme, povećat ćemo udobnost i dostupnost usluga prijevoza za sve građane pod jednakim uvjetima, smanjiti štetni utjecaj na okoliš – kaže Kurtušić i dodaje kako je projekt usklađen s prometnim sustavom i novi autobusi prometovat će na linijama koje su definirane ugovorom o pružanju usluge. Kaže kako 161 zaposlenik nastoji osigurati uslugu prijevoza, zadovoljiti potrebe građana i dati prinos razvoju i unaprjeđenju kvalitete života u Vinkovcima. On drži kako osuvremenjivanjem voznog parka žele unaprijediti javni gradski prijevoz i povećati broj korisnika i pokazati građanima kako ono što obavljaju svojim vozilima mogu obaviti udobnim autobusima koje će nabaviti. Na taj način smanjit će se prometne gužve i moguće prometne nesreće, smanjit će se emisije štetnih plinova i zagađenja okoliša.Miroslav Flego

Vani češće koriste javni prijevoz
- Kvalitetan sektor javnog prijevoza temelj je učinkovite socijalne, gospodarske i politike zaštite okoliša. Stoga se u razvijenim zemljama javni prijevoz češće koristi nego u nas jer je sigurniji i ekološki opravdan u odnosu prema korištenju osobnih vozila, pa se nadam da ćemo novim autobusima pridobiti veći broj putnika nego do sada – zaključuje Kurtušić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike