Svijet
PARANOJA ILI STRATEŠKI INTERESI?

U Srbiji djeluju sigurnosne službe čak 60 zemalja?!
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Milan Mijalkovski, nekadašnji dekan Fakulteta sigurnosti u Beogradu, za dnevni list Politika, tvrdi kako je Srbija na meti sigurnosnih službi 60-ak zemalja, koje imaju plan za subverzivna djelovanja, širenje lažnih vijesti i uznemiravanje javnosti. Prema njemu, situaciju u Srbiji i regiji valja promatrati kroz sustav spojenih posuda i ukazuje na oštru sukob u regiji geopolitičkih interesa najmoćnijih sila svijeta - SAD, Rusije i Kine, Turske kao regionalne sile, “ali i transnacionalnog čimbenika koji mnogi zanemaruju – islamista”. On ocjenjuje kako je veliko zanimanje sigurnosnih službi zapadnih zemalja, posebice članica EU-a za Srbiju - zbog Kosova.

- Imajući u vidu da to čine gotovo tri desetljeća, to znači da su one stvorile takve pozicije, takvu agenturu od utjecaja u Srbiji koja je spremna, osposobljena, školovana izvoditi raznovrsna subverzivna djelovanja, počevši od skupina za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vijesti, uznemiravanja javnosti. Njihove mogućnosti respktabilne su i stalno se osnažuju raznim aktivnostima, prije svega tajnim, ali i javnim - drži Mijalkovski, dodajući kako im je cilj – prisiliti Srbiju na što hitnije priznanje neovisnosti Kosova i upozorava kako će, što se Srbija bude više opirala, pritisci biti sve jači.

Nije poznato imaju li ovi strani agenti veze s viješću od prije nekoliko dana, kako je voda za piće u Beogradu zatrovana i štetna za zdravlje, pa je osobno predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji to opovrgnuo i najavio sankcije protiv onih koji šire “lažne vijesti” , ali srpski mediji javljaju kako su u Beogradu uhićene dvije osobe. U priopćenju MUP-a Srbije navodi se kako se sumnja da su F.J. i B.C “na društvenim mrežama širili lažnu informaciju kako u sljedeća dva dana vodu u Beogradskom vodovodu ne treba koristiti za piće, jer se u vodu greškom ulio metan pun kancerogenih čestica i na taj su način izazvali uznemirenost i paniku među građanima”. Zanimljivo je da je uhićeni B.C. djelatnik MUP-a Srbije. M.Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike