Novosti
ODBIJEN ZAHTJEV ZA IZRUČENJE

Mamić na slobodi, i dalje optužuje DORH za hajku
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Sud BiH odbacio je u petak zahtjev Hrvatske za izručenje Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, koji se pojavio ispred zgrade suda i poručio da je slobodan čovjek te ponovio tvrdnje da se protiv njega vodi namješten kazneni proces.

“Slobodno se mogu kretati po cijeloj BiH”, rekao je Mamić brojnim okupljenim novinarskim ekipama. Na upite što će sada raditi, odgovorio je da ide u Međugorje te je ponovno ustvrdio da tijekom postupka protiv njega Državno odvjetništvo vodi hajku te je prekršilo sve zakone u Hrvatskoj. “Vodi Državno odvjetništvo, ne znam za čiji račun. Oni su prekršili sve moguće zakone koji postoje. Ako se to neće završiti u Hrvatskoj, sve će se okončati na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koji će to pokazati”, rekao je Mamić. Dodao je kako državni odvjetnik Sven Mišković nije imao zakonske uvjete da zastupa optužnicu, o čemu je i bivša predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec iznijela stajalište. Dodao je i kako je vještaku, koji je imao ključni nalaz u postupku protiv njega, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković oduzeo licencu za rad i poništio sve nalaze. “Sve što je moguće prekršilo se u suđenju Zdravku Mamiću. Ne znam kako se više obraniti”, rekao je.

Dinamov savjetnik ocijenio je i kako Dinamo nije oštećen, bez obzira na navode iz presude. “Ako Dinamo kaže nismo oštećeni, a Dinamo je privatna pravna osoba, postavljam pitanje zašto onda netko to treći radi”, rekao je.

Na upit osjeća li sada olakšanje, Mamić je rekao kako ne očekuje da će njegovi progonitelji sada stati. “Oni bi mene možda pustili da sam izgubio dar govora i da prestajem govoriti. Ovdje je u pitanju jedna apsolutna montaža”, dodao je.

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić istaknuo je kako je sudsko vijeće Suda BiH donijelo jedinu moguću odluku na zahtjev Hrvatske u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima. “S obzirom na to da je gospodin Mamić državljanin BiH i s obzirom na to da odredbe o izručenju ne pružaju mogućnost da se gospodin Mamić izruči, jasno je da nema uvjeta za izručenje”, rekao je odvjetnik Rajić. Dodao je kako je Mamić “slobodan građanin”, koji Sudu BiH ipak mora prijaviti ako eventualno promijeni adresu.

Mamića su u četvrtak priveli pripadnici državne policijske agencije te je noć proveo u pritvoru Suda BiH. Dinamov savjetnik prošloga je tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo. Dan prije izricanja presude otišao je u BiH.

Sud BiH priopćio je da je obustavio postupak izručenja Mamića Hrvatskoj navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora dviju država o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Pojašnjava se da je sudac za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim je prema Zdravku Mamiću obustavljen postupak izručenja navodeći da nisu “ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje vlastitog državljanina.” Hina

IZRIČITO SE PROTIVI IZRUČENJU

Sud je naveo i kako je optuženi Mamić u pratnji odvjetnika bio upoznat s razlozima uhićenja te je izjavio da se izričito protivi izručenju zato što posjeduje državljanstvo BiH, što je dokazao predstavljenom uloženom dokumentacijom. Tijekom sudskog ročišta, navodi se u priopćenju Suda BiH, odvjetnik se osvrnuo i na odredbe Ugovora o izručenju vlastitih državljana, zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost