Novosti
ZAPELA KONTROLA MIKROČIPIRANJA PASA

Kasne zbog nedostatka redara, u Osijeku ih je šest na 52 tisuće kućanstava
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Zakonom o zaštiti životinja propisano je da do 30. lipnja svi gradovi i općine trebaju provesti kontrolu mikročipiranja pasa, odnosno provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Uz navedeno, svi gradovi i općine mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Kako doznajemo iz Udruge Prijatelji životinja, više od 60 lokalnih zajednica već je iskoristilo taj zakonski alat.

Pozivali vlasnike

Međutim, unatoč zakonskim odredbama nije lako provesti kontrolu mikročipiranja pasa, naročito u većim sredinama, kao što je Osijek.

- Grad Osijek pozvao je vlasnike pasa da ih dovedu na određene lokacije zbog kontrole mikročipa. Veliki gradovi to ne mogu drukčije riješiti nego da vlasnici sami dođu. Na području Osijeka imamo 52.000 kućanstava, a još uvijek imamo samo šest komunalnih redara, pod uvjetom da nitko od njih nije na bolovanju ili godišnjem odmoru. Grad Osijek još uvijek nije propisao obveznu steriliaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka jer su se tu pojavile brojne dileme. Ide se tako daleko da se postavlja pitanje zadiranja u privatno vlasništvo, jer je vlasnik odgovoran za svoga psa - rekao nam je Siniša Gregoran, predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka.

Vukovar ima istih problema kao Osijek, no on se dosjetio upisnika kućnih ljubimaca.

- Grad Vukovar počeo je kontrolu mikročipiranja na terenu u sklopu koje komunalni redari obilaze kućanstva i evidentiraju nečipirane pse. U kontroli se koristimo podatcima iz upisnika kućnih ljubimaca, kao i informacijama koje smo dobili od predstavnika stanara u višestambenim zgradama. Reakcije građana su pozitivne i dosada nismo imali nikakvih problema u provedbi. Prema povratnim informacijama iz veterinarskih ustanova, primjetno je da akcija daje rezultate – doznajemo od Lidije Subotić, više stručne suradnice za odnose s javnošću Grada Vukovara. Kako dodaje, i u tom je gradu problem mali broj komunalnih redara.

- Najveći problem u provedbi akcije nedovoljan je broj komunalnih redara jer su nam, s obzirom na veličinu grada i broj pasa, potrebni veći resursi. Nova je odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama u pripremi i očekujemo njezino usvajanje do kraja godine. Odlukom će biti propisana sterilizacija kao metoda kontrole brojnosti populacije, ali još nismo potpuno definirali u kojoj će se mjeri provoditi te izuzeća u slučaju opravdanih razloga – ističe Lidija Subotić.

Virovitica također radi na kontroli mikročipiranja pasa, a intenzivno se radi i na odluci o trajnoj sterilizaciji pasa i mačaka.

- Na području Virovitice u tijeku je kontrola mikročipiranja pasa, a komunalni redari maksimalno u skladu sa svojim mogućnostima provode vrijeme na terenu i provjeravaju jesu li psi na našem području označeni mikročipom. Što se tiče odluke o trajnoj sterilizaciji kao obveznom načinu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, ona je u postupku izrade – doznajemo od Marine Bašić iz protokola i odnosa s javnošću Grada Virovitice.

No jedan od slavonskih gradova koje smo kontaktirali već je završio kontrolu mikročipiranja.

- Na području grada Belišća provedena je kontrola mikročipiranja pasa, odnosno napravljena je baza pasa koji nisu mikročipirani. Grad Belišće nije donio odluku o trajnoj sterilizaciji kao obaveznom načinu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka – doznajemo od Kate Budimir-Varžić, pročelnice Upravog odbora.

Visoke kazne

Prijatelji životinja u utorak su donijeli veliku uplatnicu na zagrebački Trg bana Jelačića kojom su svima željeli poručiti da je bolje pridržavati se zakona nego plaćati visoke kazne.

- Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom postoji još od 2004. Od tada brojne udruge i savjesni skrbnici pasa i odgovorni pojedinci upozoravaju na tu zakonsku obavezu i nužnost njezina provođenja kako bi iza svakoga psa imenom i prezimenom stajao njegov skrbnik te kako bi se spriječilo napuštanje i patnja životinja i troškovi njihova zbrinjavanja. Kako se bliže ljetni godišnji odmori, a u Hrvatskoj, nažalost, postoji primitivan trend povećanog napuštanja kućnih ljubimaca, 30. lipnja zapravo je jako prikladan datum do kada se treba provesti kontrola mikročipiranja svih pasa. Izgubljen ili napušten mikročipirani pas može se brzo i lako vratiti skrbniku, bez izdvajanja troškova za njegovo zbrinjavanje i udomljivanje – kažu iz Udruge Prijatelji životinja.

Sandra LACIĆ
KAZNA MOŽE BITI I DO 6000 KUNA

Iz Udruge Prijatelji životinja pozivaju građane da radije plate veterinaru oko 80 kuna za mikročipiranje nego novčanu kaznu, koja može iznositi i do 6000 kuna, kojoj se mogu pribrojiti sudski i drugi troškovi. Iz Mreže za zaštitu životinja također su pozvali građane da ne čekaju dolazak kontrole i ne riskiraju visoku kaznu, nego da hitno odvedu svojega psa veterinaru kako bi bio označen mikročipom.

SLAVONSKI BROD INTENZIVNO EDUCIRA SVOJE GRAĐANE

Grad Slavonski Brod započeo je organizaciju provedbe mikročipiranja te su u okviru toga educirani komunalni redari i nabavljeni uređaji za očitavanje mikročipova. “Poduzeli smo korake kako bismo senzibilizirali i informirali naše građane, kako o novom zakonu tako i o obvezi mikročipiranja, i to preko medija, sudjelovanjem u televizijskoj emisiji o primjeni Zakona o zaštiti životinja, a javna obavijest za građane o primjeni Zakona dostupna je na internetskoj stranici Grada”, doznajemo od Ifigenije Račić Sarić, više stručne suradnice za odnose s javnošču i protokol Grada Slavonskog Broda. Isti grad trenutačno radi na odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa te načinu postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama, čija je izrada i donošenje zakonska obveza.

malo vremena

ROK ISTJEČE VEĆ 30. LIPNJA

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje