Regija
I NAKON 12 GODINA DIJELE IMOVINU

Grad Županja Općini Štitar u vlasništvo predaje plinsku mrežu
Objavljeno 16. lipnja, 2018.
Županja je iz svoje imovine ispisala plinsku mrežu na štitarskom području, a Štitar je još uvijek nije dobio u vlasništvo

ŠTITAR

Gradsko vijeće Županje u ponedjeljak će donijeti odluku o prijenosu vlasništva postojeće plinske mreže u katastarskoj općini Štitar na Općinu Štitar. To je nastavak podjele "bračne" imovine nakon što se u srpnju 2006. godine Štitar izdvojio iz sastava Grada Županje i stekao status općine.

Krajem 2013. gradski vijećnici su dali suglasnost da se prema načelu jedinstvenosti sve nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo ili koje su na temelju zakona ili isprava izvanknjižno vlasništvo Grada Županje, a nalaze se na području Štitara, prenesu u vlasništvo te općine. S obzirom na to da u zakonskom roku nije obavljena podjela zajedničke imovine, prava i obveza između Županje i Štitara, arbitraža se nametnula kao jedino rješenje, pa je Grad odluku morao dostaviti Povjerenstvu Vlade RH. Krajem prošle godine sklopljen je ugovor o prijenosu vlasništva nad nekretninama.

- Ta je faza završena, ali neki imovinskopravni odnosi još nisu riješeni. Razgovarali smo o tome da Općina Štitar dobije po 20 posto udjela u gradskim tvrtkama Komunalac i Čistoća te po jedno mjesto u nadzornim odborima, a da sva druga prava i obveze, osim plinske i vodovodne mreže u Štitaru, pripadaju Gradu. Spomenute tvrtke distributeri su za naše područje i već smo ušli u zajedničke ugovore za izgradnju reciklažnog dvorišta, zbrinjavanje otpada, izgradnju kolektora i drugo. Stoga vjerujem da ćemo i taj dio uskoro riješiti - kaže načelnik Štitara Marko Bikić.

Prije mjesec dana obratio se Gradskom vijeću Županje sa zahtjevom za donošenje odluke za prijenos vlasništva nad plinskom mrežom na Općinu Štitar. Plinara istočne Slavonije uputila je sredinom travnja Općini Štitar pismo namjere za kupnju plinske mreže u tome naselju sagrađene 1995. godine. "Kupnjom bismo ojačali svoj položaj na našem distributivnom području, a kako nam uskoro istječe koncesija za distribuciju plina, isto nam je potrebno zbog postupka dobivanja koncesije sukladno zakonskim odredbama", pojasnila je direktorica PiS-a Marija Ratkić.

Nakon što prijeđe u njezino vlasništvo, a prije raspisivanja natječaja za prodaju ako Općinsko vijeće donese takvu odluku, Općina će napraviti novu procjenu vrijednosti plinske mreže. Prema mišljenju i zaključku Centra za vještačenje i procjene iz Vinkovaca iz studenoga 2014. koji je angažirao Grad Županja, brutovrijednost plinske mreže izgrađene u k.o. Štitar ukupne dužine 4921 metar procijenjena je na 1.098.349,72 kune. Odluku o prijenosu vlasništva Županjci će dostaviti Povjerenstvu Vlade RH za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija na daljnje postupanje.

Bikić očekuje da Grad Županja i pripadajući dio vodovodne mreže također dodijeli Općini Štitar i da će se sukladno Zakonu o vodama definirati pitanje (su)vlasništva.Marija Lešić Omerović

Plinska mreža negdje u "zraku"
"Plinara istočne Slavonije također je u problemu zato što je Grad iz svoje imovine ispisao plinsku mrežu na našem području, a Štitar je nije dobio u vlasništvo i nije se upisao kao vlasnik. Sada je ta plinska mreža zapravo negdje 'u zraku', a tvrtka mora poslovati i korisnicima isporučivati plin. Stoga nam je potrebna ova odluka Gradskog vijeća Županje kako bismo riješili taj problem i sklopili privremeni ugovor s Plinarom, a u konačnici išli i na Općinsko vijeće s prijedlogom prodaje plinske mreže", pojašnjava načelnik Štitara Marko Bikić.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike