Učionica
14. MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA INTERDISCIPLINARY MANAGEMENT RESEARCH U OPATIJI

Raspravljali o budućnosti razvojnih politika EU-a i važnosti gospodarske diplomacije
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Ekonomski fakultet u Osijeku u suradnji sa svojim partnerskim institucijama – Sveučilištem u Osijeku, poslijediplomskim studijima Organizacija i management“ i Management te Pforzheim University of Applied Sciences – organizirao je 14. međunarodnu znanstvenu konferenciju Interdisciplinary Management Research od 18. do 20. svibnja 2018. u Opatiji.

Tada se, uz navedene partnere, prvi put pridružila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a potporu je dalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Konferencija se već nekoliko godina odvija pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Ono što konferenciju, osim tako važne tradicije i opstojnosti, čini posebnom jest neprekidan poticaj mladim znanstvenicima (doktorandima) koji, uz mentoriranje, imaju prigodu predstaviti rezultate svojeg znanstveno-istraživačkoga rada što im omogućava daljnji razvoj u znanstveno-istraživačkom procesu. Ove je godine naglasak stavljen na dvije važne teme: Budućnost razvojnih politika Europske unije te Važnost gospodarske diplomacije za budući razvoj Hrvatske. Sudionici su, među ostalima, mogli poslušati Ivanu Maletić (zastupnicu u EU parlamentu), zatim Brunu Lopandića, savjetnika u Sektoru za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore, ministricu Gabrijelu Žalac i druge. Znanstveni dio IMR konferencije tradicionalno se izvodi u obliku paralelnih sesija gdje izlažu doktorandi, profesori i ostali znanstvenici koji dođu predstaviti rezultate svojih istraživanja. U okviru ovogodišnje konferencije predstavljeno je ukupno 95 radova koje je potpisalo 217 domaćih i stranih autora. Aktualnost i važnost obrađenih tema te njihov međunarodni karakter rezultirali su indeksiranjem zbornika radova u svjetski priznatim bazama kao što su Clarivate Web of Science, RePEc, EconPapers i Socionet.

Organizatori konferencije osmislili su i večernje druženje uz vino i jazz glazbu te time otvorili mogućnost okupljenima da u ugodnoj atmosferi dogovore načine razvijanja suradnje. Kvaliteta organizacije i sadržaja polučila je mnogo pozitivnih komentara sudionika za vrijeme trajanja konferencije i nakon nje, na društvenim mrežama. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici: http://imr-conference.com/

Ivana BARKOVIĆ BOJANIĆ, Nataša DRVENKAR, Aleksandar ERCEG
„MJESTO GDJE ZNANSTVENICI IZNOSE SVOJE SPOZNAJE“

„Konferencija je prvotno osmišljena kako bi doktorandi, odnosno poslijediplomci mogli predstaviti svoje radove, no kada smo osjetili zanimanje i drugih profesora i znanstvenika, pozvali smo i njih. I niz godina s našim partnerima, uglavnom sa Sveučilištem u Pforzheimu, a od ove godine i s HAZU-om, konferenciju realiziramo kao mjesto gdje se izlažu brojni radovi i gdje znanstvenici iznose svoje spoznaje“, istaknuo je prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskoga fakulteta u Osijeku. 

Možda ste propustili...