Učionica
DIES ACADEMICUS

Obilježena 43. akademska godina od osnutka Sveučilišta u Osijeku
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Dies Academicus, odnosno Dan Sveučilišta, tradicionalno je okupljanje akademske zajednice. Ovogodišnja proslava Dana Sveučilišta, u povodu 43. akademske godine od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 311. godine visokoga školstva u Osijeku i 28. godine kako Sveučilište nosi ime biskupa Josipa Jurja Strossmayera, održana je 28. i 29. svibnja 2018. godine.

Dies Academicus započeo je akademskom svečanošću dana 28. svibnja 2018. u Auli Sveučilišta u Osijeku kada je rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac izabranim studentima dodijelio 36 Rektorovih nagrada. Odlukom rektora studentima je, uz Rektorovu nagradu, ove godine dodijeljeno po 2000 kuna što znači da je novčani iznos povećan za 1000 kuna u odnosu na protekle akademske godine.

Središnja proslava i svečana sjednica Senata održana je dan kasnije, 29. svibnja 2018., na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Tom je prigodom rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Vlado Guberac, održao govor u povodu 43. akademske godine Sveučilišta u Osijeku. Pozdravne riječi uputili su i sljedeći visoki uzvanici: u ime Rektorskoga zbora prof. dr. sc. Dijana Vican, zamjenica predsjednika Rektorskoga zbora i rektorica Sveučilišta u Zadru; profesor Andrzej Chochol, University of Economics, u ime rektora i prorektora sveučilišta iz Krakova (Poljska); Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka; Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije; mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki; izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak; Domagoj Mikulić, zastupnik u Hrvatskome saboru i izaslanik predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića te doc. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Sveučilište u Osijeku svake godine u povodu Dana Sveučilišta dodjeljuje potvrdnice sveučilišnim nastavnicima izabranima u znanstveno-nastavno i umjetničko-nastavno zvanje redovitoga profesora kao znak javnoga priznanja za znanstveni, umjetnički, nastavni i stručni rad. Ovogodišnja 19. dodjela potvrdnica posebno je priznanje Sveučilišta svim redovitim profesorima koji su stekli najviša zakonom utvrđena znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. U razdoblju od svibnja 2017. do svibnja 2018. godine odlukama Senata potvrđena su ukupno 33 redovita profesora, od čega 14 u prvome izboru, 10 u trajnome zvanju i 9 u naslovnome zvanju. U prigodnoj sveučilišnoj publikaciji predstavljeni su ovogodišnji redoviti profesori s kratkim opisom znanstvenoga i nastavnoga rada. Prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica Sveučilišta za znanost, tehnologije, projekte, međunarodnu suradnju i tehnologije predstavila je redovite profesore na Ekonomskome fakultetu, Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Građevinskome fakultetu, Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Medicinskom fakultetu, a prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor Sveučilišta za nastavu i studente predstavio je redovite profesore Poljoprivrednoga fakulteta, Akademije za umjetnost i kulturu te Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku. U ime redovitih profesora riječi zahvalnosti uputio je prof. dr. sc. Ivica Raguž, redoviti profesor i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Nakon toga nastavnici i studenti Akademije za umjetnost i kulturu pripremili su i izveli prigodan umjetnički program: glazbeno djelo „Meditacija“ Julesa Masseneta, ulomak iz korske drame „Strossmayer” autorice doc. art. Marijane Nole, ulomak iz III. glagoljaške mise Albe Vidakovića i Hrvatske mise Adalberta Markovića. Na kraju svečane sjednice Senata rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac zahvalio je svim uzvanicima na sudjelovanju u svečanoj proslavi Dana Sveučilišta te, u ime Senata i osječke akademske zajednice, uputio iskrene čestitke svim redovitim profesorima.

(Sveučilište u Osijeku)

Prigodna publikacija Sveučilišta u Osijeku

U prigodnoj sveučilišnoj publikaciji prikazana je kratka povijest 311 godina visokoga školstva u Osijeku i 43 akademske godine Sveučilišta u Osijeku. Osim toga, predstavljeni su ustroj Sveučilišta, osječka akademska zajednica, nastavna i znanstvena djelatnost, međunarodna i međusveučilišna suradnja te obnova i razvoj Sveučilišta u akademskoj godini 2017./2018.

Možda ste propustili...