Učionica
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U INFORMACIJSKIM I KOMUNIKACIJSKIM TEHNOLOGIJAMA 

„Girls in ICT Day 2018“ na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Zanimanja u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT ili ICT) još se uvijek smatraju muškim zanimanjima i relativno se malo djevojaka odlučuje za upis na studije u tom području.

U cilju je promidžbe tih zanimanja Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek 26. travnja 2018. obilježio Međunarodni dan djevojaka u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (Girls in ICT Day 2018). Obilježavanje Girls in ICT Day pokrenula je 2010. godine Međunarodna telekomunikacijska organizacija (ITU-International Telecommunication Union) u cilju promidžbe IKT-a i motiviranja djevojaka za izbor zanimanja u IKT-u, atraktivnom području u kojem se svake godine otvara sve više radnih mjesta i u kojem već danas nedostaje stručne radne snage.

U okviru Girls in ICT Day 2018 organizirana je konferencija o mogućnostima studiranja i zapošljavanja u IKT području, namijenjena učenicama osnovnih i srednjih škola. Uz prof. dr. sc. Snježanu Rimac-Drlje, prodekanicu za međunarodnu suradnju, koja je predstavila mogućnosti studiranja na FERIT-u, na konferenciji su sudjelovale inženjerke iz ICT tvrtki i znanstvenice s FERIT-a. One su predstavile projekte na kojima rade te svoja iskustva u radnom okruženju koje je još uvijek pretežito muško. Ivana Stupar iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. održala je predavanje na temu „Rad u velikoj tvrtki, istraživanje i društveno odgovorno inženjerstvo“, Terezija Ćosić iz tvrtke Inchoo d.o.o. predavanje „Programer u slici”, Martina Podhorski iz tvrtke Escape d.o.o. predavanje „Odabir karijere – slijediti srce ili razum”, Kristina Tošeski i Ana Bilandžić iz Instituta RT-RK Osijek predavanje „Inženjerke u automobilskoj industriji”, izv. prof. dr. sc. Irena Galić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije na FERIT-u, predavanje „Metode za interpretaciju medicinskih snimki za detaljnu analizu zdravlja srca”, doc. dr. sc. Vanja Mandrić s FERIT-a predavanje „Kontrola zračenja baznih postaja i mobilnih uređaja”, a Petra Đurović, asistentica na FERIT-u, predavanje „Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore”. Sve su predavačice istaknule zanimljivost područja u kojem rade, dobro poslovno okruženje u kojem nema diskriminacije žena, mogućnosti za usavršavanja i putovanja koje im osiguravaju poslodavci te prije svega svoju ljubav prema tom kreativnom i inventivnom području.

Snježana RIMAC-DRLJE
Više od 180 učenica na konferenciji

Na konferenciji je sudjelovalo više od 180 djevojčica i djevojaka iz OŠ „August Šenoa“, OŠ „Višnjevac“, OŠ „Dobriša Cesarić“, I., II. i III. gimnazije Osijek, Gimnazije Gaudeamus, Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek te Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek. Iznimno dobar odaziv djevojaka upućuje na velik potencijal za usmjeravanje mlađe ženske populacije prema IKT području.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike