Učionica
VELIKO PRIZNANJE PROREKTORU ZA STRATEGIJU RAZVOJA I FINANCIJE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Nagrada Osječko-baranjske županije prof. dr. sc. Dragi Šubariću za iznimna postignuća u području znanosti
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Svake godine, u okviru obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, zaslužnim osobama, institucijama, organizacijama i udrugama, prema odluci županijskoga Odbora za priznanja, dodjeljuje se Nagrada Osječko-baranjske županije kao javno priznanje za iznimna postignuća na području Županije.

Za 2017. godinu, uz još nekoliko ostalih dobitnika iz drugih područja, Nagrada Osječko-baranjske županije u području znanosti dodijeljena je prof. dr. sc. Dragi Šubariću za uspješnu i istaknutu znanstvenu djelatnost u području biotehničkih znanosti i njezinu primjenu koja je rezultirala znanstvenim radovima i razvitkom toga područja znanosti. Veliko priznanje svim dobitnicima 30. svibnja 2018. uručio je župan Ivan Anušić sa suradnicima.

Kako stoji u popratnom obrazloženju, prof. dr. sc. Drago Šubarić ima iznimno bogatu znanstvenu, nastavnu i stručnu aktivnost. Rezultate svojega rada objavio je u više od 180 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao je sa 121 radom na međunarodnim znanstvenim skupovima te s 58 radova u radu nacionalnih skupova. Bio je član organizacijskih i znanstvenih odbora više od 70 znanstvenih i stručnih skupova. Kao prodekan i dekan Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek dao je važan doprinos afirmaciji Fakulteta i struke u zemlji i inozemstvu, a posebno je istaknuta njegova suradnja i povezivanje s institucijama i gospodarstvom Slavonije i Baranje te sudjelovanje u rješavanju problema lokalnoga gospodarstva.

U protekloj godini bio je urednik monografije „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije“ u izdanju Sveučilišta u Osijeku (2017.), a pisanje monografije okupilo je znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva s iskustvom u toj važnoj problematici. U istoj godini objavio je poglavlje u knjizi u izdanju Nova Publisher iz New Yorka te objavio 17 znanstvenih radova u vrhunskim časopisima i zbornicima, uređivao četiri zbornika sa skupova, s 24 rada sudjelovao na nacionalnim i međunarodnim skupovima te bio član 11 odbora znanstveno-stručnih skupova. Vodio je pet nacionalnih i tri međunarodna projekta, a sudjelovao je u realizaciji brojnih projekata iz područja prehrambene tehnologije.

Saša FORGIĆ
Predaje i u Tuzli i u Mostaru

Prof. dr. sc. Drago Šubarić trenutačno je voditelj znanstvenoga projekta „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišna prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva“ (Hrvatska zaklada za znanost) te projekta „Zaštita izvornosti čepinskog kupusa“ koji se provodi od 2017. do 2019. godine, gdje s Udrugom Čepinac iz Čepina radi na izradi specifikacije za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti. Osim na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, prof. dr. sc. Drago Šubarić izvodi nastavu na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru te na poslijediplomskom studiju Tehnološkoga fakulteta u Tuzli.

Možda ste propustili...