Sport
GLASOV EKSPERTNI TIM

Prolazak skupine je najmanje što možemo očekivati od Hrvatske
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Pitanja: 1. Tko su favoriti za osvajanje SP-a? 2. Koliko u Rusiji može Hrvatska? 3. Koje bi reprezentacije mogle biti iznenađenje turnira? 4. Koji će igrači obilježiti SP u Rusiji?

Vezani članci

TEHNOLOGIJA U NOGOMETU

VAR suci preznojit će se pod stresom

RUSKI RULET

Srbi i Hrvati u istom zrakoplovu

Većina “članova” Glasova stručnog tima, sastavljena redom od bivših reprezentativaca s većim ili manjim stažem među “kockastima”, a danas osim Jurice Vranješa, sve redom i treneri, uglavnom među kandidatima za svjetski naslov spominju imena istih reprezentacija.

Svatko od njih naveo je više reprezentacija koje su kadre osvojiti svjetski naslov. Možda najkategoričniji u tom pogledu bio je trener Osijeka Zoran Zekić, za kojeg je najveći favorit Njemačka, ali uz ogradu kako su odmah uz Nijemce Belgija i Francuska. Među kandidatima za osvajanje “zlatne boginje” spominju još Brazil, Španjolsku i Argentinu, a samo je Marko Babić spomenuo kako i Hrvatska može doći do svjetskog vrha. Slično optimističan je i Zekić, no svima je minimalni cilj za “vatrene” prolazak skupine. U knock-out fazi dosta toga ovisit će i o suparniku na kojeg bi Hrvatska naletjela.

Osim Belgije, dakako i Hrvatske, već se razilaze kod spomena reprezentacija koje bi mogle biti iznenađenje. Za Zekića bi iznenađenje mogla biti neka od afričkih reprezentacija, a za Juricu Vranješa “dark horse” je Urugvaj. Opet su vrlo složni kada se spomene koji će igrači obilježiti Svjetsko prvenstvo. Uostalom, svi danas znamo tko su najveće zvijezde svjetskog nogometa.

U Glasu Slavonije dnevno ćete moći čitati stručne analize ne samo ovoga našeg “ekspertnog tima” nego i šire, ljudi koji su poznati i priznati u najvažnijoj sporednoj stvari u Hrvatskoj. I šire.

Zoran Zekić

1. Njemačka. Uvijek Njemačka. Imaju pobjednički mentalitet, znaju kako se osvajaju ovakvi turniri i imaju kvalitetu. Uz njih moji su favoriti Belgija i Francuska.

2. Hrvatska može do kraja. Imamo iskustvo i kvalitetu, pa ako nam se poslože i “velike sitnice” koje su uvijek važne na završnim turnirima, možemo napraviti pravi rezultat.

3. Iznenađenje treba tražiti među nekom od afričkih reprezentacija. Te reprezentacije silno napreduju i došle su najbliže svjetskoj eliti. Neće me iznenaditi ako neka od njih dogura jako daleko.

4. Prije svih Luka Modrić. On je poseban igrač i volio bih da to dokaže u Rusiji. Onako u sebi volio bih kada bi bljesnuo Iniesta. Ovo je posljednje veliko natjecanje tom genijalcu i vjerujem kako će ga odigrati s užitkom i posebnim motivom da još jednom podsjeti svijet na svoju igračku klasu.

Robert Špehar

1. Brazil i Argentina! Njeguju napadačku igru kakvoj sam i osobno preferirao dok sam igrao, a sada nastojim da moje momčadi tako igraju. Za to imaju i kvalitetu pa ih stoga vidim najbliže tituli.

2. Prođemo li skupinu, bio bi to uspjeh koji nismo već 20 godina ostvarili. Sljedeći bi potom krug bio presudan jer prođemo li ga, tada je sve moguće, pa i približiti se ili ponoviti rezultat iz Francuske.

3. Vjerujem da bi to upravo mogla biti Hrvatska, ali i Belgija koja, također, posjeduje igračku kvalitetu te poslože li se okolnosti i otvori se prostor, mogle bi daleko.

4. Za mnoge će sjajne igrače to biti zadnje veliko natjecanje i sigurno će imati motiv dati trenutačni maksimum. Mislim da će ipak prvenstvo obilježiti višegodišnje svjetske perjanice Ronaldo, Messi i/ili Neymar.

Petar Krpan

1. Brazil, Njemačka i Argentina! Uvijek su u toj skupini pa će tako biti i u Rusiji, posebice jer imaju opći autoritet, a njihovi igrači veliko samopouzdanje. Tomu treba dodati i motiv globalnog natjecanja.

2. Treba ići korak po korak, pri čemu je temeljno proći skupinu. Vjerujem da će se to i dogoditi nakon čega su sve opcije otvorene, posebice jer bi uz podignuto samopouzdanje i kvaliteta sve više dolazila do izražaja.

3. Teško je očekivati nekoga izvan kruga uobičajenih favorita, iako nije isključeno da netko ne eksplodira u tako duljem i zahtjevnom turniru. U tome kontekstu primarno priželjkujem Hrvatsku.

4. Ponajprije Messi i Ronaldo, ali i netko od Nijemaca koji inače imaju iznimnu psihološku stabilnost. Vjerujem i u našeg Luku Modrića koji igra prilično zrelo i samopouzdano, čemu treba dodati i motiv moguće zadnjeg velikog natjecanja.

Marko Babić

1. Njemačka i Hrvatska! Nijemci zbog uobičajenih nastupa na turnirima uz neospornu igračku kvalitetu kakva stanuje i u našoj svlačionici. Postave li se Modrić i društvo autoritativno od starta, tada te prognoze nisu bez temelja.

2. Prethodno sam već najavio da možemo daleko jer za to imamo, praktički, sve reference. Primarno igračku kvalitetu i iskustvo te uz malo sreće možemo postići vrijedan uspjeh.

3. Budući da je nogomet otišao silno naprijed na svim kontinentima te je i kvaliteta na visokoj razini, tada gotovo svatko može iskočiti. Ovisi to o puno komponenata, pri čemu će i sreća odigrati ulogu, a moguće i neki posve nepredviđeni detalj ili događaj.

4. Vjerujem u Ronalda i Messija koji će imati silan motiv pokazati se na planetarnoj smotri. Identično kao i naš Luka Modrić koji bi nas mogao povući, kako momčadski, tako i suigrače da daju objektivni maksimum.

Jurica Vranješ

1. Do smjene izbornika mi je Španjolska bila među dva-tri glavna kandidata, a ovako mislim da će to biti Brazil, Francuska ili Belgija. Iako ih mnogi ističu kao favorite, meni Nijemci uopće ne izgledaju dobro.

2. Imamo kvalitetu za prolazak skupine, ali puno će ovisiti o prvoj utakmici. Ako dobijemo Nigeriju, sigurno prolazimo, s drugačijim raspletima kompliciramo si situaciju. Ne treba toliko daleko unaprijed gledati, ali kad prođeš skupinu, sve je moguće, sve ovisi kako ti se taj dan posloži.

3. Mislim Urugvaj, dobro su posloženi, cijela momčad “grize”, imaju dobru obranu i sredinu terena, a naprijed u Suarezu i Cavaniju dva vrhunska napadača sposobna probiti svaku obranu. Tehnički su mi najbliži Argentini i Brazilu i vjerujem da u Rusiji mogu jako daleko.

4. Svi misle kako će glavnu riječ imati Mesis, Neymar ili Salah, ali po men je Mbappe igrač koji će obilježiti SP! Već je ove sezone pokazao kako PSG nije uzalud platio čak 180 milijuna eura za njega. Imao je odličnih izdanja i u Ligi prvaka i vjerujem kako će “eksplodirati” u Rusiji.

Nenad Bjelica

1. Tri su po meni glavna kandidata za svjetsku krunu - Španjolska, Brazil i Francuska. Smatram kako Španjolcima neće biti pretjerano otežavajuća okolnost iznenadna promjena izbornika. Preuzima ih Fernando Hierro, legenda “furije”, koji je cijelo vrijeme bio uz reprezentaciju. Brazil smtram individualno najjačom reprezentacijom, a Francuze uvrštavam u taj krug zbog također vrlo širokog kadra. Sve tri reprezentacije imaju vrlo širok kadar igrača što bi moglo biti presudno na duge staze.

2. Prolazak skupine je nešto što možemo od Hrvatske očekivati i zahtijevati. To je imperativ našoj reprezentaciji. Imamo vrhunsku reprezentaciju, skup igrača koji igraju u vrhunskim klubovima i u usporedbi s konkurencijom prolazak u drugi krug trebao bi biti onaj mininalni cilj. Dalje? Sve ovisi o ždrijebu, odnosno tko će nam biti suparnik u knock-out fazi. Primjerice, ako nam u osmini finala suparnik bude Francuska, pa baš onda nije realno očekivati da Hrvatska prođe. Premda može.

3. Za mene je skriveni favorit Belgija. Može jako daleko. Za razliku od reprezentacija koje sam spomenuo u najužem krugu kandidata, oni nemaju imperativ osvajanja svjetskog prvenstva. A to može biti upravo njihova prednost.

4. Krug igrača koji se spominje je također uvijek isti, Neymar, Griezmann, Diego Costa, Hazard, Mbappe, ako se oporavi. Naravno, tko može negirati Ronalda i Messija. Pri tome mislim kako Portugal nije u stanju napraviti veliki rezultat, ispuhao se nakon osvajanja EP-a, a kod Argentine opet sve ovisi o Messiju. Ako on bude pravi, onda je sve moguće.

Dražen LEKŠAN, Goran ROGULJIĆ, Dalibor KELER
Najčitanije iz rubrike