Novosti
SUD BIH ODLUČUJE U PETAK

Uhićeni Zdravko Mamić u sarajevskom pritvoru
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Pripadnici bosanskohercegovačke državne policijske agencije za istrage i zaštitu uhitili su u četvrtak u Međugorju savjetnika GNK Dinamo Zdravka Mamića prema međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske i odvele ga u Sarajevo.

Mamić je zadržan u pritvoru Suda BiH tijekom noći, a u petak će se održati ročište prema zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje.

Prema prethodnim najavama, sam Mamić, ali i njegov bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić izjavili su da će se usprotiviti njegovu izručenju, koje je od BiH zatražila Republika Hrvatska na temelju sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te će se Mamić izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Zdravko Mamić je prošloga tjedna na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. U nekoliko javnih istupa rekao je da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj.

Mamić ima dvojno državljanstvo, a, prema ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

“Procedura oko izručenja Zdravka Mamića je u tijeku, a konačnu odluku o tome hoće li se ona ostvariti, donijet će sud Bosne i Hercegovine”, rekao je u četvrtak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji se u Sarajevu susreo s kolegom iz BiH Josipom Grubešom.

“Raspravili smo brojna otvorena pitanja koja postoje između naša dva sustava i ministarstava, a posebno su nam zanimljiva ona vezana uz funkcioniranje važnih sporazuma, prvenstveno sporazuma o izručivanju vlastitih državljana, vezanog uz kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca”, rekao je Bošnjaković novinarima nakon susreta. “Mi se nismo susreli isključivo zbog predmeta koji javnost najviše zanima, a to je izručenje Zdravka Mamića, ali ono definitivno potpada pod ovaj sporazum”, istaknuo je hrvatski ministar. Naglasio je kako ta procedura ide svojim tijekom.

Istaknuo je kako ni on ni njegov kolega nisu zadovoljni kako taj sporazum “funkcionira, odnosno ne funkcionira”, no da je on bitan zato što je suradnja svih država u okruženju važna, jer je riječ o kaznenim djelima organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, područjima u kojima treba zajednički djelovati.

Ministri su razgovarali o sporazumu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora i o sporazumu oko procesuiranja ratnih zločina, obvezavši se da će raditi na poboljšanju postojećih dokumenata i jačanju suradnje.

Dijana PAVLOVIĆ/H
MAMIĆ KAŽE DA IZA NJEGOVA PROGONA STOJE SDP-ovi LJUDI

Zdravko Mamić rekao je u srijedu u razgovoru za televiziju N1 kako iza njegova progona stoje SDP-ovi ljudi na čelu s bivšim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, koji, kako tvrdi, upravljaju zemljom kroz paralelni sustav. Ustvrdio je kako trenutačne političke elite u Hrvatskoj “koje su izabrane od naroda uopće ne upravljaju zemljom”. “Našom zemljom upravljaju paralelni sustavi. To se zove duboka država, kako je to nazvao jedan popularni političar, gospodin Hasanbegović”, istaknuo je Mamić. Smatra da politička struktura koja je naručila njegov progon “nikada nije željela da imamo hrvatsku državu”. Dodao je kako je simpatizer HDZ-a te je odbacio tvrdnje da je prijetio hrvatskim sucima i Državnom odvjetništvu nakon izrečene presude. “Nisam mučko đubre koje udara ispod pojasa. Nisam čovjek koji udara u leđa”, rekao je.

Zdravko Rajić

odvjetnik Zdravka Mamića

NEMA TEMELJA ZA IZRUČENJE

Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamića, izjavio je za Hinu da ne postoji temelj da se Mamić izruči Hrvatskoj. “Smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano uz izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći”, rekao je Rajić za Hinu. Objasnio je da se odredbe toga sporazuma ne mogu retroaktivno primjenjivati.