Novosti
VLADA ŠALJE PORUKE O DEMOGRAFSKOJ REVITALIZACIJI

Stambeno pitanje moći će riješiti i mladi u manje razvijenim područjima
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita mladima ponovno od ove jeseni omogućavamo dobivanje stambenih kredita, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ciljeve takvog modela društveno poticane stanogradnje.

“Ovo je bila jednokratna mjera, a mi želimo ovaj model i njegove prednosti za građane koristiti i sljedeće tri godine. Zato osiguravamo tri natječaja sljedeće tri godine, kako bi s jedne strane građani mogli bolje planirati rješavanje svojeg stambenog pitanja, a s druge strane kako bi građevinski sektor također mogao planirati svoje aktivnosti u sljedeće tri godine”, rekao je Štomar.

Osim toga, produžuje se rok subvencije s četiri na pet godina, a time će duže trajati potpora države u otplati rata kredita. U ovaj se zakon uvodi i indeks razvijenosti, kako bi priliku za rješavanje svojeg stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatske.

“Ovo je ujedno i demografska mjera jer se razdoblje subvencioniranja dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete tijekom trajanja subvencije. Zanimljivo je da je rođeno 200 beba u obiteljima koje koriste subvencije od prošlog natječaja”, dodao je Štromar.

Naveo je i kako je dosadašnjom provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realiziran i odobren 2321 zahtjev za subvencioniranje kredita, a u 2018. godini u ovu je mjeru uloženo 42 milijuna kuna. U prošlom su natječaju subvencije dobili svi koji su ih zatražili i imali valjanu dokumentaciju.

“Namjera je dati mladim ljudima mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja, što je bitan čimbenik u sprječavanju procesa iseljavanja. Vjerujem da će ove izmjene pomoći velikom broju naših mladih građana da riješe svoje stambeno pitanje i osnuju obitelj. Očekujem izglasavanje zakona u Saboru do 13. srpnja, kako bismo već na ljeto proveli natječaje za banke, a u rujnu i otvorili natječaje za građane”, zaključio je Štromar.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je sa sjednice Vlade poslao poruke o demografskoj revitalizaciji zemlje i reformi pravosudnog sustava, koja će pridonijeti rješavanju zaostalih predmeta i smanjenju broja sudova.

Izmjenama Zakona o doplatku za djecu, koje Vlada šalje u drugo saborsko čitanje, još 154.000 djece u Hrvatskoj dobivat će dječji doplatak, što će državni proračun do kraja ove godine stajati više od 150 milijuna kuna, rekao je Plenković na početku sjednice. Tim zakonskim izmjenama dajemo snažnu poruku koliko želimo pridonijeti demografskoj revitalizaciji zemlje, poručio je premijer. D.Pav./H

DOPLATAK ZA JOŠ 94.000 OBITELJI

Vlada je na sjednici prihvatila izmjene Zakona o doplatku za djecu kojima se proširuju prava na dječji doplatak, pa će izmjenama dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak dobiti još 94.000 obitelji, odnosno 154.000 djece. Pravo na dječji doplatak dobit će sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2328 kuna, izvijestila je ministrica za obitelj, demografiju, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji ostvaruju korisnici doplatka u skladu s važećim zakonom, i to tako da će se on dobivati i za treće i četvrto dijete.

Predrag Štromar

ministar graditeljstva i prostornoga uređenja

Namjera je dati mladim ljudima mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja, što je bitan čimbenik u sprječavanju procesa iseljavanja.