Novosti
PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA O REFERENDUMSKIM INICIJATIVAMA:

Sud će donijeti odluku bez pritisaka i u skladu s Ustavom
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović poručio je u srijedu kako građanima može jamčiti da će taj sud, vezano uz aktualne referendumske inicijative, odluku donijeti bez ikakvih pritisaka i u skladu s Ustavom.

“Građani moraju imati povjerenja u institucije hrvatske države, prvenstveno u Ustavni sud kao jamac tumačenja i primjene Ustava. Mogu garantirati hrvatskim građanima da ćemo bez ikakvih pritisaka donijeti odluku isključivo u skladu s Ustavom, koja može biti pozitivna, ali i negativna”, izjavio je Šeparović u Vijestima RTL-a.

Odbačena žalba

Potvrdio je da je Ustavni sud odbacio žalbu građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” na nedopuštanje prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju te konvencije na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka. “Ovdje se radi o jednom procesnom rješenju gdje smo mi odbili žalbu jer ona nije dopuštena. Radilo se o predrefendumskim aktivnostima, konkretno, prigovorima na postupanje Grada Rijeke, i mi smo utvrdili da su oni ipak imali dovoljno mjesta na kojima su se mogli izjašnjavati i da u bitnom to nije dovelo u pitanje njihovo izjašnjavanje. Tako da smo u tom predreferendumskom stanju i aktivnostima ocijenili da nema potrebe za intervencijom Ustavnog suda, jer u bitnom nisu bila ograničena prava”, poručio je Šeparović.

Vezano uz pitanja žalbi, nije želio dovoditi u vezu tu inicijativu s onom građanske inicijative “Narod odlučuje”, iz koje tvrde da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakona. “Ovo je nešto sasvim drugo, ovdje je taj postupak završio i sad kreće postupak provjere potpisa i odluke Sabora što dalje”, kazao je.

Upitan znači li to što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala svoj potpis na ratificiranu Istanblusku konvenciju da se može zaključiti kako referendum o Istanbulskoj ne prolazi, Šeparović je odgovorio kako se zaključiti još ne može ništa, jer bi svaki njegov konkretan odgovor na to pitanje značio prejudiciranje odluke Ustavnog suda. “Treba vidjeti hoće li biti dovoljan broj potpisa, hoće li biti ispunjene pretpostavke i hoće li se Sabor uopće obratiti Ustavnom sudu, jer Sabor može odlučiti i da se ne obrati Ustavnom sudu i raspisati referendum. Doduše, Ustavni sud bi mogao i u tom slučaju reagirati, ako bi smatrao da postoje teški strukturni promašaji, teške povrede procesnih i materijalnih pitanja, pa bi mogao na temelju općih ovlasti intervenirati i ako ga Sabor ne pita”, istaknuo je Šeparović. Ista je procedura, naglasio je, i s inicijativom za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakona - očekuje se da nadležne službe Sabora provjere potpise i da Sabor nakon toga odluči hoće li se obratiti Ustavnom sudu. “Ako Sabor odluči raspisati referendum, a Ustavni sud smatra na temelju općih ovlasti da se radi o teškim povredama i da dolaze u pitanje strukturna obilježja hrvatske ustavne države, sud bi mogao reagirati a da ga Sabor i ne pita”, napomenuo je Šeparović.

Nadzorne ovlasti

Šeparović je naglasio kako u Ustavnom sudu pažljivo prate sve što se događa vezano uz ove inicijative, da od predaje potpisa počinju njihove nadzorne ovlasti nad referendumom. Predsjednik Ustavnog suda smatra kako sigurno nešto treba mijenjati vezano uz pitanje referenduma. Činjenica je, tvrdi, da je taj postupak podnormiran, pa tako nema rokova u kojima se trebaju predati potpisi za raspisivanje referenduma, nije propisano kad Sabor mora zatražiti provjeru potpisa, nije propisan rok u kojem se može tražiti ocjena od Ustavnog suda, a jedino je propisan rok u kojem Ustavni sud mora odlučiti - 30 dana. “Ustavni sud je osigurač koji jamči primjenu i poštovanje Ustava i Ustavni sud je taj koji će u konačnici odlučiti. Dakle, sve se otprilike odvija u skladu s demokratskim pravilima i apeliram da se tako i nastavi, a na zakonodavcu je da izvuče pouke i možda neke stvari i promijeni”, zaključio je Šeparović. H

LEGITIMNO PROPITIVANJE ZAKONA

Šeparović smatra kako je legitimno od strane građanskih inicijativa da propituju odredbe izbornog zakona te šalju poruke vlasti, oporbi i javnosti, “ali oni moraju biti svjesni da ta inicijativa može proći, ali i ne proći”. Ne želi se, također kako ne bi prejudicirao odluku Ustavnog suda, izjasniti jesu li dva referendumska pitanja inicijative “Narod odlučuje” u skladu s Ustavom. “Mogu samo reći da imamo bogatu praksu u tome i da ćemo to pitanje razmatrati u skladu s temeljnim vrednotama ustavnog poretka, što znači i vladavine prava, nacionalne ravnopravnosti i višestranačkog demokratskog sustava. Ali gledat ćemo i u okviru ukupne strukture hrvatske ustavne države i cijelog Ustava, jer se ustavne odredbe ne mogu pojedinačno tumačiti, nego ih treba gledati u cjelini”, istaknuo je.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike