Novosti
NAGRADE STRANIM NOVINARIMA

Među tri najvažnije nagrade
dvije su za reportaže iz Slavonije
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Svi novinari i blogeri tri dana imali su priliku obilaziti atraktivne lokalitete u Osijeku, Erdutu i Dalju, Đakovu i Baranji

Nagrade i priznanja inozemnim novinarima za najbolje reportaže, radio i TV priloge te blogove o Hrvatskoj, dodijeljeni su u srijedu navečer u Osijeku. Zlatna penkala Hrvatske turističke zajednice održana je 14. put i okupila je 32 novinara i blogera iz Europe i SAD-a.

Partner i domaćin ovog programa, koji obuhvaća svečanu dodjelu nagrada i trodnevno studijsko putovanje, je TZ Osječko-baranjske županije.

Hrvatska tajna

Najznačajniju nagradu - Grand prix, koja se dodjeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu tiskanog medija, za najbolju reportažu elektroničkog medija te za najbolju blog objavu dobili su novinari iz Njemačke, Slovenije i Velike Britanije. Posebice je zanimljivo što su čak dvije nagrade osvojili novinari za priče iz Slavonije i Baranje.

Dobitnice Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija su Christine Hinkofer i Beate Winterer iz Münchner Merkura, koje su prošle godine sudjelovale na studijskom putovanju kroz Slavoniju, a čiji su rezultat čak tri reportaže o Slavoniji koja je njemačkim čitateljima u prvom nastavku prikazana kao “najljepša hrvatska tajna”. Serijal se nastavio s reportažom pod nazivom “Slawonien und die Glücksformel” (Slavonija i recept sreće), koja je izašla u travnju 2017. te reportažom “Kroatien für Entdecker” (Hrvatska za istraživače), objavljenom u listopadu.

Grand prix za najbolju reportažu elektroničkog medija dobili su Mojca Mavec i Jan Vasiljević s nacionalne slovenske televizije RTV SLO i to za serijal od pet priloga o Hrvatskoj koji su prikazani u emisiji Dobro jutro. U njima su prikazivali destinacije Vukovar-Vinkovci-Ilok-Županija te Bjelovarsko-bilogorsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Karlovačku županiju.

Dobitnica nagrade za najbolju blog objavu je Nina Ragusa iz Velike Britanije, koja je u lipnju 2017. posjetila Hrvatsku. Rezultat putovanja objava je detaljnog sedmodnevnog vodiča kroz Hrvatsku koji pokriva područja od Pule i Plitvičkih jezera do Splita, Omiša i Makarske. Objavila je i članak koji se fokusirao na prijedloge za avanturiste u Splitu i Omišu. Svoje je putovanje popratila i fotografijama koje su bile popraćene vrlo pozitivnim reakcijama njezinih pratitelja. Nina je nagradu osvojila za blog pod nazivom “Architecture to Adventure”, odnosno za objavu “An Epic One-Week Road Trip Croatia Itinerary”.

Svi novinari i blogeri tri dana imali su priliku obilaziti atraktivne lokalitete u Osijeku, Erdutu i Dalju, Đakovu i Baranji.

Bitne informacije

- Hrvatska je danas pozicionirana kao atraktivna turistička destinacija u kojoj svatko može pronaći sadržaj za sebe. Naš je cilj zadržati poziciju tražene i popularne destinacije, a u tome nam pomažu kvalitetne, stručne i objektivne objave i recenzije inozemnih novinara i blogera. Ovim nagradama želimo odati priznanje njihovom radu te naglasiti važnost medijskih objava koje za mnoge predstavljaju značajan izvor informacija pri odbiru svojih odredišnih destinacija. Ciljano smo ove godine odabrali Osijek i Slavoniju jer želimo poseban naglasak dati promociji hrvatske kontinentalne turističke ponude, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica istaknula je kako Osječko-baranjska županija i Osijek ovim događajem novinarima iz čitavog svijeta imaju priliku pokazati svoje turističke vrijednosti. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić naglasio je važnost održavanja Zlatne penkale u Osijeku za turizam te županije.

- Polako idemo u smjeru onoga što smo si zacrtali, a to je da postanemo top-destinacija kontinentalnog turizma u Hrvatskoj za koju će, bez daljnjega, trebati još mnogo raditi - zaključio je Anušić, dok je pročelnik Ureda gradonačelnika Željko Lončar istaknuo kako je Grad Osijek kao domaćin učinio sve da se gosti u njemu dobro osjećaju.

Igor MIKULIĆ
PRISTIGLO UKUPNO 29 NOMINACIJA

Nominacije po kategorijama za Zlatnu penkalu zaprimljene su od predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu, a radi se o prijavama u kategoriji za najbolju objavu u tisku, online izdanju, TV, radijskoj i blog objavi. Nominacije su pristigle s brojnih europskih tržišta kao što su Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Poljska, Italija, Francuska, Velika Britanija, Belgija, Nizozemska, Mađarska, Slovačka, Švedska, Estonija, Rusija i Ukrajina te iz SAD-a. Iz HTZ-a ističu da je ove godine zaprimljeno ukupno 29 nominacija.