Novosti
ODLUKA U KORIST GRAĐANA, PROTIV BANAKA

Vrhovni sud: Nema
zastare za preplaćene
kamate kredita u CHF
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Vrhovni sud ovoga je tjedna donio prvu odluku u povodu revizije presude županijskih sudova, kojom je presuđeno da jedna banka mora isplatiti preplaćene kamate dužniku, zbog samovoljno, jednostrano i nezakonito povećavanih kamatnih stopa. Prema riječima osječkog odvjetnika Tomislava Bogdana, s tom presudom više nema pravne nesigurnosti oko toga je li podnošenjem kolektivne tužbe u predmetu “Franak” zastara prekinuta, odnosno nije više dvojbeno hoće li tužiteljima biti dosuđen cjelokupni iznos samovoljnog povećanja kamatne stope banaka. Naime, riječ je o odluci Vrhovnog suda vezanoj upravo uz slučaj u kojem je prošle godine Županijski sud u Osijeku donio pravomoćnu presudu kojom se Zagrebačkoj banci nalaže da tužitelju iz Osijeka “na ime razlike između ugovorene kamate i kamate koja se mijenjala jednostranom odlukom Banke, a o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo, isplati iznos od gotovo 12.854 kune s pripadajućom zateznom kamatom”. No nakon ovakve presude banke su se još jednom pokušale izvući na račun zastare, ali Vrhovni sud sada je presudio kako zastare u ovom slučaju nema.

- Sada je Vrhovni sud RH jasno i glasno rekao kako nema zastare u dosuđivanju preplaćenih iznosa kamata tužiteljima, odnosno korisnicima kredita, jer je kolektivnom tužbom u predmetu “Franak” doista prekinuta zastara! Svaka odluka VS RH jasan je putokaz sucima općinskih i županijskih sudova jer je svrha Vrhovnog suda ujednačavanje sudske prakse, stoga je evidentno kako je ovo povijesna odluka u korist običnih građana, na kojima su banke zarađivale ekstraprofit, koji sad polako moraju vraćati... Kažem - polako jer se još uvijek samo manji dio građana koji imaju pravo potraživati preplaćeni iznos kamata od banke odlučio na spor, tj. parnicu protiv banke, za što se nadam da će se nakon ovoga promijeniti - komentirao je za naš list osječki odvjetnik Tomislav Bogdan, koji je zastupao upravo tužitelja u čiju je korist sada odlučio i Vrhovni sud RH. Podsjetimo kako je upravo i stav osječkog Županijskog suda u ovom predmetu bio kako je zastara prekinuta podnošenjem kolektivne tužbe pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, što je sada potvrdio i Vrhovni sud RH. N.Z.Eberhard

PODIGNUTO MANJE OD 5000 TUŽBI

U Udruzi Franak podsjećaju kako tužbu bez ikakve dileme mogu podići svi dužnici koji nisu konvertirali kredite iz švicarskih franaka, kao i svi dužnici u eurima i kunskim kreditima ako u njihovim ugovorima piše da se kamatna stopa mijenja odlukom banke, na temelju tržišnih uvjeta ili na temelju poslovne politike banke. Prema procjenama te udruge, takvih je kredita oko 100.000 i banke su dužne ukupno pet milijardi kuna preplaćenih kamata svojim klijentima. Osječki odvjetnik Bogdan kaže kako je unatoč toj brojci podignuto samo oko 5000 tužbi, od kojih je dio povučen nakon konverzije. Tako da je sada u postupku tek oko 1000 tužbi, a pravomoćno je presuđeno njih manje od deset.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?