Ekonomija
DOBRE PROGNOZE ZA SLJEDEĆE TROMJESEČJE

Zapošljavati planira trećina poslodavaca
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Očekuje se da će u trećem tromjesečju ove godine broj zaposlenih u Hrvatskoj rasti u sve četiri hrvatske regije i svih osam industrijskih sektora, pokazalo je istraživanje tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja MEOS (The ManpowerGroup Employment Outlook Survey). Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u Zapadnoj Hrvatskoj, i u ugostiteljskom i turističkom sektoru. Kako se ističe u analizi rezultata istraživanja, prognozira se rast zapošljavanja od 26 posto, a od 628 poslodavaca u Hrvatskoj gotovo trećina ih očekuje povećati broj zaposlenih u sljedeća tri mjeseca. U usporedbi s prognozama za drugo tromjesečje ove godine, poslodavci u Hrvatskoj predviđaju pad broja zaposlenih za tri postotna boda.

Od 628 intervjuiranih poslodavaca njih 29 posto očekuje rast broja zaposlenih, samo 3 posto bi moglo smanjiti broj zaposlenih, a 66 posto ih ne očekuje promjene u broju zaposlenih tijekom sljedeća tri mjeseca.

“Samopouzdanje poslodavaca uglavnom se temelji na uobičajenom rastu zapošljavanja u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone. Uz to, poslodavci u građevinskom sektoru iskazali su vrlo snažne neto prognoze zapošljavanja kao i poslodavci u sektoru proizvodnje, što me posebno oduševljava”, izjavio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska.

“Rezultati istraživanja za treće tromjesečje ove godine pokazuju da, usprkos nesigurnim geopolitičkim prognozama, pouzdanje poslodavaca na tržištu rada diljem svijeta ostaje stabilno. Broj novih radnih mjesta rast će, različitim stopama, u svim zemljama i područjima u kojima je provedeno istraživanje, osim u Italiji, gdje su prognoze negativne već drugo tromjesečje zaredom. Velika većina poslodavaca kaže da će zadržati postojeći broj zaposlenih pa čak i dodatno zapošljavati, a tek ih nekolicina planira smanjiti broj zaposlenih”, ističe se u priopćenju. D.Pav.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike