Osijek
DAN MLADIH ISTRAŽIVAČA

Jokić: Udruživanjem srodnih fakulteta do velikih projekata
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Mladi istraživači, zaposlenici osječkog Sveučilišta imaju mogućnost za napredovanje - smatra Martina Jakovljević

Prehrambeno-tehnološki, Poljoprivredni i Medicinski fakultet te Odjel za kemiju i Odjel za biologiju dobro znaju kako bez međusobne suradnje i povezivanja srodnih područja znanosti nema ni vrhunskih rezultata i velikih projekata, zbog čega su odlučili udružiti snage i organizirati znanstveni skup koji će okupiti i umrežiti mlade znanstvenike i istraživače s osječkog Sveučilišta.

Prvi “Dan mladih istraživača” privukao je više od stotinu autora – doktoranada i poslijedoktoranada, koji su u četvrtak u Auli Rektorata predstavili rezultate svojih istraživanja i projekata. Skup je bio prilika za razmjenu i stvaranje novih ideja i prijateljstava, stjecanje znanja, vještina i kompetencija za rad na znanstveno-istraživačkom i nastavnom polju te međusobno povezivanje kao temelj za stvaranje buduće zajedničke suradnje.

- Vodim nekoliko projekata i svi teže interdisciplinarnosti. Jedan fakultet ne može dobiti veliki projekt, već mora biti uključeno više njih kako bi se pokrila jedna priča i zbog toga je važno da se povezujemo u srodnim područjima – kaže izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica za znanost PTF-a i organizatorica skupa. Poslijedoktorandica dr. sc. Marija Nujić i asistentica Martina Jakovljević s PTF-a, osvrnule su se na ulaganja u znanost i budućnost mladih istraživača u Hrvatskoj.

- Trend je da se sve više ulaže u znanost, opremu i nas mlade istraživače. Trenutno smo zadovoljni opremom, ali naravno da uvijek postoji prostora za više ulaganja – smatra dr. sc. Nujić s PTF-a.

- Situacija u Hrvatskoj teška je u svim područjima, no smatram kako mladi istraživači, zaposlenici našeg Sveučilišta imaju mogućnost za napredovanje, ostati na dobrim radnim mjestima i ostvariti znatna postignuća. PTF posebice u posljednjih nekoliko godina ima sve više projekata, a laboratoriji su sve više opremljeniji i radi se na dobivanju sve bolje analitičke opreme na kojoj se mogu raditi suvremena istraživanja – ističe asistentica Jakovljević.

Prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente izrazio je želju da se sljedeće godine uključi veći broj sastavnica u STEM području, ali i da skup preraste na međunarodnu razinu. “Ukoliko kvalitetni ljudi nastave napuštati naš grad i zemlju, nemamo šanse za napredak. Upravo zbog toga su ovakvi skupovi jako važni”, istaknuo je prorektor. Prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan PTF-a rekao je da bi skup, od kojega su višestruke koristi, trebao postati tradicija.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Izv. prof. dr. sc. Stela Jokić

prodekanica za znanost PTF-a

- Ideja je bila da se upoznamo i u budućnosti zajedno prijavljujemo na veće interdisciplinarne znanstvene projekte. Skup se realizira usmenim izlaganjima upravo kako bismo čuli što tko od nas radi, gdje se možemo spojiti i nadovezati jedni na druge. Povezali su se i istraživači i institucije međusobno, pogotovo prodekani za znanost.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana