Sport
IZABRAN DOMAĆIN SVJETSKOG PRVENSTVA 2026.

Za osam godina igrat će se u SAD-u, Meksiku i Kanadi
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. godine održat će se u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Tako je jučer odlučeno na kongresu FIFA-e u Moskvi, gdje se glasovalo o dvije kandidature koje su prošle nominaciju. U igri su bile zajednička kandidatura zemalja sjevernoameričkog kontinenta, SAD-a, Kanade i Meksika, te ona pojedinačna Maroka, a uvjerljivo je, sa 134 naspram 65 glasova, slavila ona zajednička. Tako će se prvi put u povijesti SP održati u tri zemlje, a do sada jedini put kada domaćin nije bio samostalan igralo se 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

SAD, Meksiko i Kanada u svojoj kampanji najavili su organizaciju “najluksuznijeg svjetskog prvenstva u povijesti”, a to će prvenstvo biti i prvo na kojemu će se igrati u proširenom formatu, s čak 48 reprezentacija. Prema najavi, SAD bi bio domaćin za 60 utakmica, uključujući sve od četvrtfinala, dok bi Meksiko i Kanada ugostili po 10 utakmica.

SAD i Meksiko već imaju iskustva s ograniziranjem najvećeg svjetskog nogometnog događaja. Amerikanci su bili domaćini 1994. godine, koje je još uvijek najposjećenije u povijesti, dok je Meksiko bio domaćin dva puta, 1970. i 1986. godine. Kanada je do sada bila domaćin tek SP-u nogometašica, i to 2015. godine. Maroku je ovo već peta neuspješna kandidatura, jer su već pokušavali dobiti SP 1994., 1998., 2006. i 2010. godine.

Pretpostavlja se da je prilikom glasovanja presudilo i to što SAD, Meksiko i Kanada praktički već sada imaju spremne stadione. U konkurenciji su 23 stadiona, SP će se igrati na njih 16, dok bi Maroko tek trebao uložiti znatna sredstva za izgradnju i renoviranje 14 stadiona. Usto, sjevernoamerička kandidatura najavljuje i daleko veći prihod, što u FIFA-i nikako nisu zanemarili. Sva tri domaćina očekuju izravan plasman na SP, kao što je to i prije bio slučaj, što FIFA tek treba potvrditi, no s obzirom na povećan format, to bi trebalo biti izgledno. G. Roguljić

Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

Najčitanije iz rubrike