Sport
BOJAN BODRAŽIĆ

Nastavljamo raditi na napretku hrvatskog ženskog nogometa
Objavljeno 14. lipnja, 2018.
Ove sezone dogodilo se “čudo” pa osječke nogometašice nisu osvojile dvostruku titulu, Kup je otišao u Split

Jaka konkurencija se pojavila, ali državni primat je zadržan! Sukus je to netom okončane sezone u kojoj su nogometašice Osijeka obranile titulu prvaka Hrvatske, ali su ostale bez one namijenjene pobjedniku Kupa. Ta je otišla ekipi Splita koja je bila najveći i praktički jedini konkurent štićenicama trenerskog tandema Dejan Berger i Branko Perković na putu prema osvajanju 22. titule najbolje ženske hrvatske nogometne ekipe.

Ona je zasluženo stigla u vitrine “Mačkameme” gdje je u zaključnom prvenstvenom susretu Split minimalno izgubio (1:0) nakon što je i jesenas u Parku mladeži (2:0). Primat je tako obranjen maksimalnim učinkom i sjajnom gol-razlikom s više od 200 postignutih pogodaka te samo dva primljena. U četvrtfinalu Kupa osječka je vratarka dvostruko više puta vadila loptu iz mreže nego u 18 prvenstvenih utakmica (1:4), tako da je tada Split zaslužio prolazak.

Poraz nakon sedam godina

- Po zakonu velikih brojeva, morao se dogoditi poraz koji u državnim okvirima nismo doživjeli više od sedam godina. Kvalitetan i motiviran protivnik te naši kadrovski problemi prouzročeni brojnim težim ozljedama s duljom rehabilitacijom glavni su razlozi neosvajanja nove dvostruke krune koju smo prethodnih 11 godina uzimali - uvodno će predsjednik ŽNK-a Osijek Bojan Bodražić o netom zaključenoj sezoni koja je ponovno ishodila sudjelovanje u Ligi europskih prvakinja.

- Nedvojbeno da se pojavila konkurencija u Hrvatskoj, a što je poželjno u većem broju jer će to i nas tjerati na bolji rad, odnosno veći angažman. Osobno se ne bojim za budućnost kluba jer je on ustrojen tako da se seniorski kadar popunjava iz redova mladeži gdje participira 70-ak igračica u četiri natjecateljske kategorije, a pod paskom trenera Zvonimira Kolaka, Nade Deže i Tamare Laslavić. Budući da smo imali doista velikih problema s ozljedama ponajboljih igračica, brojne mlađe dobile su solidnu minutažu i pokazale da se u budućnosti s njima može računati - čelni će čovjek popularnih “zečica” koji već priprema teren za (ovo)ljetno domaćinstvo kvalifikacijske skupine Lige prvakinja.

- Opetovano smo se kandidirali i dobili domaćinstvo skupine od 5. do 11. kolovoza prijaviši stadion Gradski vrt gdje bismo se uskoro mogli za stalno preseliti jer će on ostati neiskorišten nakon što se izgradi kompleks na Pampasu. Zbog tih aktivnosti nismo još i formalno postali jedna od klupskih kategorija NK Osijek o čemu se razgovara s čelnicima bijelo-plavih i to će se sigurno dogoditi u blisko vrijeme kada će se definirati i modalitet tadašnjeg funkcioniranja - govorio je vodeći čovjek jednog od najuspješnijih sportskih državnih kolektiva koji je, u međuvremenu, ostao bez funkcije u HNS-u. Nije, naime, više predsjednik Komisije za ženski nogomet iz formalnog razloga jer nije član Izvršnog odbora HNS-a, iako se neformalno može čuti da je upravo Bodražić taj najinvolviraniji u ženske nogometne tijekove koji bi ih trebao kanalizirati u opće željenom smjeru. Po uzoru na vodeći klub, tako da se može očekivati njegova nova aktivnost u HNS-u.

Najbolji, a loš tretman

- Uvijek je u pitanju ljudski faktor, tako da se primarno mora razmišljati o kompetencijama i sposobnosti kadra kako bi se proces unaprijedio! Slučajno ili ne, promjena na čelu Komisije HNS-a za ženska pitanja koincidirala je sa statusom ŽNK-a Osijek u državnim okvirima gdje smo znatno pali u broju “A” reprezentativki, premda je tu bilo i objektivnih okolnosti. Poput ozljede Maje Joščak koja pratkički nije igrala cijelu sezonu, a HNS ju je ipak nominirao za najbolju igračicu, dok Lorena Balić, koja je prva ligaška strijelkinja sa 61 pogotkom, nije ni spomenuta. Zbog toga naš klub nije sudjelovao u tome, ali i iz više drugih razloga. U tom bih kontekstu rekao da su Marija Damjanović i naš Zvonimir Kolak smijenjeni s izborničkih pozicija u “A” reprezentaciji, iako su u kvalifikacijskom ciklusu osvojili četiri puta više bodova nego aktualni Božidar Miletić s kojim je i inače bila loša komunikacija, a u Osijek je došao tek na utakmicu zadnjeg kola, premda smo mi višegodišnja okosnica najbolje državne vrste - nezadovoljan je bio Bodražić stanjem u krovnoj kući koje se reflektira na nižim, odnosno baznim klupskim razinama.

- Neovisno o pregršt kontradikcija i nelogičnosti, nastavit ćemo zacrtanim putem unaprjeđivanja osječkog, a time i hrvatskog ženskog nogometa. Da znamo to raditi najbolje svjedoče kontinuirani rezultati kao plod organizacije te svakodnevnog mukotrpnog rada svih klupskih struktura. A konkurencija je u svim segmentima i te kako poželjna - zaključio je Bodražić koji se i nakon 13 godina vođenja jednog od najuspješnijih hrvatskih sportskih kolektiva nije umorio. Nadajući se da će biti kompletni i spremni za predstojeću Ligu prvakinja u kojoj se namjeravaju treći put plasirati među 32 najuspješnije ekipe Staroga kontinenta.

Dražen LEKŠAN
Igrački kadar

Protekle sezone 24 igračice participirale su u prvom sastavu: Lorena Balić (18 utakmica/61 pogodak), Tea Tolić (16/0), Mateja Findrik (7/0), Iva Jakovac (7/0), Violeta Baban (15/7), Maja Joščak (9/13), Mateja Andrlić (18/50), Maria Kunštek (11/6), Martina Šalek (9/10), Mia Pirić (9/0), Ana Kovač (18/0), Antonela Radeljić (17/9), Iva Culek (14/1), Tamara Laslavić (4/0), Izabela Lojna (13/24), Lea Zdunić (5/0), Ivana Maltašić (11/4), Ena Pernar (17/2), Mateja Bulut (18/9) Ivana Bojčić (13/0), Kristina Nevrkla (15/8), Monika Čavić (18/2), Nensi Adamović (9/0) i Katarina Pranješ (5/0).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike