Novosti
STRUČNJACI POZIVAJU NA OPREZ

Ospice mogu stići i iz susjednih zemalja
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Posljednja dva tjedna na jugu Hrvatske zabilježeno je više slučajeva zaraze ospicama. Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva naložio je dječjim vrtićima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da djeci koja nisu cijepljena protiv ospica zabrane pohađanje vrtića dok se ne procijepe, a ni djelatnici koji se ne mogu cijepiti ne smiju dolaziti na posao.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji takvih problema nema, no iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pozivaju na oprez, navodeći kako obuhvat cijepljenja već šest godina pada, pa se kod djece predškolske dobi povećava broj osjetljivih. Razloga za paniku, kažu, nema, no pozivaju roditelje da cijepe djecu, jer ako virus uđe u populaciju, ona mogu biti ugrožena. Na području Vukovarsko-srijemske županije nema oboljelih, a procijepljenost djece još je na visokoj razini.

“Činjenica je da su ospice same po sebi teška bolest, kao i da se mogu iskomplicirati i s drugim bolestima, nažalost u nekim slučajevima i s težim komplikacijama. To je razlog da oni koji imaju predrasude, nedovoljno informacija ili dezinformacija o cijepljenju, dobro razmisle te da, ako nema medicinskih zapreka, svoju djecu cijepe”, rekla je dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Dodala je kako je na području županije procijepljenost malo ispod 95 posto, dok je u prvom razredu osnovne škole gotovo 97 posto. Ta se razina procijepljenosti smatra granicom kod koje više nije moguće širenje epidemije, jer se stvara tzv. kolektivni imunitet, ali opasnost za pojedinačna obolijevanja i dalje postoji.

“Graničimo sa zemljama u kojima su ospice prisutne, pojedinačno je obolijevanje stoga moguće unatoč visokoj procijepljenosti. Zato je iznimno važno da se svi cijepe”, navela je Krešić.

Dragana KORPOŠ
NOVI SLUČAJEVI U SLOVENIJI

U Sloveniji ovih dana bilježe nove slučajeve pojave ospica, a zdravstvene vlasti i dalje upozoravaju na problem pada procijepljenosti stanovništva kao osnovni uzrok nešto češće pojave te bolesti nego prije. Nova tri slučaja ospica zabilježena su na području Maribora, a među oboljelima su liječnik i medicinska sestra. Riječ je o krugu osoba koje su bile u kontaktu s 38-godišnjim muškarcem kod kojega je bolest dijagnosticirana nešto ranije, nakon što se vratio iz Srbije, gdje se pretpostavlja da je bio i zaražen. Isti je muškarac kontaktom zarazio i 12-mjesečnu bebu koja se liječila prošli mjesec te jednog 40-godišnjaka. H

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu