Regija
ZBRINJAVANJE BIOOTPADA

Većina Đakovčana ne želi komposter
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

ĐAKOVO

Proteklih tjedana većinu kućanstava u Đakovu i prigradskim naseljima posjetili su djelatnici gradske komunalne tvrtke Univerzal, anketirajući ih na koji način žele zbrinuti biootpad - u kompostere ili u posude, tj. smeđe kante. Prema Uredbi o gospodarenju otpadom i novom koceptu njegova skupljanja i zbrinjavanja, koji promovira razdvajanje otpada na kućnom pragu, svako će kućanstvo iz miješanog komunalnog otpada morati obavezno izdvajati organski otpad - ostatke hrane, voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja, biljni otpad poput pokošene trave, grančica i sl. Organski će se otpad trebati pohranjivati u spremnik namijenjen biorazgradivom otpadu ili odlagati u komposter u vlastitome dvorištu odnosno vrtu. U skladu s tim, svako je kućanstvo u sklopu javne komunalne usluge izabralo svoj način zbrinjavanja biorazgradivog otpada.

Kako se nalazimo u poljoprivrednom kraju, gdje brojna kućanstva imaju velika dvorišta i okućnice, a oko grada je prigradski prsten s osam sela, gdje se drži i brojna stoka, tj. proizvodi se dosta hrane za vlastite potrebe i prodaju, zanimalo nas je jesu li se građani odlučili za kompostere ili kante.

- Mi smo se odlučili za komposter. Imamo dvorište i vrt u kojemu uzgajamo povrće, a u kućanstvu uvijek ima nekakvog otpada koji želimo zbrinuti na taj način te ujedno imati i koristi od njega - kaže Đakovčanka Mirjana Karak.

Građani koji su se izjasnili da žele sami kompostirati dobit će od Univerzala komposter bez naknade. Oni drugi dobit će besplatnu smeđu posudu za biootpad, dostatnu za tjednu količinu takvog smeća. Anketom su bila obuhvaćena kućanstva (ne računajući stanove) u gradu, a u prigradskom prstenu zasad su anketiranjem obuhvaćena domaćinstva u Piškorevcima i Đurđancima.

- Očekivali smo kako će naši korisnici u prigradskom prstenu za zbrinjavanje biootpada umjesto posuda radije birati kompostere, ali rezultati ankete potvrđuju da to ne može biti pravilo. Pretpostavku da će građani koji žive u ruralnom dijelu grada kuhinjski i organski otpad kompostirati u svome vrtu potvrdili su, primjerice, Piškorevčani, kojih se 75 posto odlučilo za biokompostere. Za razliku od Piškorevaca, gdje je petstotinjak aktivnih kućanstava, mještani Đurđanaca, gdje je četiri puta manje kućanstava, žele upravo suprotno. Njih 70 posto biorazgradivi otpad namjerava zbrinjavati u ponuđenim smeđim posudama volumena 120 litara - kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić.

- Prema pokazateljima ankete provedene u samom gradu, u kojemu je 4500 kućanstava, ne računajući stambene jedinice, smeđom se posudom planira služiti 67 posto sugrađana, komposterom njih 30 posto, a tri posto Đakovčana već kompostira organski otpad u vlastitoj režiji - kaže Ripić. Dodaje da će višestambeni prostori biti opremljeni manjim spremnicima za biorazgradivi otpad, kako bi se zbog praktičnih i higijenskih razloga češće mogli prazniti.

Marija ALDUK
U Pisku gotovo svi izabrali posude

Zanimljivost je da su u Pisku, gdje je 70-ak aktivnih kućanstva, gotovo svi izabrali posude, što je iznenađujuće jer je riječ o rubnome dijelu grada gdje se nalaze domaćinstva s velikim okućnicama, vrtovima, domaćim životinjama, pa je pretpostavka da je znatna i količina biorazgradivog otpada.

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike