Regija
UZOR HUMANOSTI

Dora Svitlanović dobila Nagradu “Luka Ritz”
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

ILAČA

Među dobitnicima Nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2017./18. godinu je i Dora Svitlanović iz Ilače, učenica petoga razreda Zdravstvene i veterinarske škole “Dr. Andrija Štampar” u Vinkovcima, smjer medicinska sestra.

Dora svakodnevno putuje 40 kilometara od Ilače do Vinkovaca. “Kao odlična učenica nesebično priskače i pomaže učenicima koji imaju teškoće u učenju. Osim toga, Dora je na vijeću učenika inicirala prikupljanje sredstava za kupnju namirnica te dostavljanje paketa obiteljima slabijeg socijalnog stanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Akcija je provedena u suradnji s Društvom Crvenog križa Vinkovci, a Dora je osobno s nekoliko učenika posjetila 12 obitelji i dostavila prigodne pakete”, istaknuo je Josip Šuker, ravnatelj Zdravstvene i veterinarske škole “Dr. Andrija Štampar” u prijedlogu za nagradu. Također, Dora je aktivna sudionica u školskim preventivnim programima: “Kad vidiš, reagiraj”, “Memoaids”', “Pravilnom prehranom do zdravog razvoja”, inicijator brojnih humanitarnih aktivnosti, sudjeluje u brojnim aktivnostima vezanim uz preventivne programe...

- Ponosna sam što sam dobila Nagradu “Luka Ritz”, koja mi je samo poticaj za dalje, ali i obveza da opravdam nagradu. Uvijek sam svojim radom željela pomoći drugima, nasilje nije rješenje problema. Što se tiče slobodnog vremena, nemam ga baš previše jer kad završim školu, posvetim se obvezama - od učenja do raznih obveza kako u Gradskom Društvu Crvenog križa Vinkovci tako u pripremi za predavanja. Kako putujem svaki dan, i to mi oduzme dosta vremena, no ništa nije teško kad znam da sam nekome pomogla. Uvijek mi je bila misao vodilja da samo pomaganjem drugima možeš život ispuniti srećom i zadovoljstvom. Želja mi je upisati studij sestrinstva u Osijeku kako bih i dalje ostala u struci - rekla nam je Dora.

- Naša je škola drugi put dobila ovu nagradu, prvi puta je to bilo prije četiri godine kada je nagradu dobila Karolina Tutiš, ove godine sa učenicom petog razreda Dorom Svitlanović. Dora je osvojila nagrada zahvaljujući svom angažmanu i aktivnostima u koje je bila uključena svih pet godina, a radilo se o raznim humanitarnim akcijama. Najviše se iskazala u humanitarnoj akciji Gradskog Društva Crvenog križa Vinkovci prije dvije godine u kriznoj situaciji s migrantima, gdje je je aktivno pomagala ljudima u potrebi. Osim toga sudjelovala je na raznim radionicama unutar škole, kao i na razini Društva Crvenog križa Vinkovci. Zahvaljujući svim ti aktivnostima koje je provodila, stručno povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja prepoznalo je njen trud i rad te odlučilo u konkurenciji 30 učenika drugih srednjih škola izabrati nju i dodijeliti joj ovu veliku nagradu. Kao škola, čast nam je da drugi puta imamo učenicu koja je dobila Nagradu “Luka Ritz” - rekao je ravnatelj Josip Šuker.

Mario KOKAJ
Skulptura, priznanje, stipendija

Nagrada koju je Dora primila sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno. Osim Dori, Nagrada “'Luka Ritz” uručena je i učeniku Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu Luki Radovanoviću, a posebna su priznanja za promicanje tolerancije dobile Lara Zilić iz Osnovne škole Krune Krstića u Zadru i Anja Paulić iz Učeničkog doma Ogulin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike