Dome slatki dome
ISTRAŽIVANJE

Pranje rublja na brzim programima nije tako isplativo
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Brzi programi pranja rublja možda i nisu tako zeleni i financijski isplativi kako se vjerovalo, smatra britanska nevladina udruga Which?.

Njezini zaposlednici proveli su pokus na deset perilica rublja te utvrdili da je prosječan trošak standardnog programa pranja rublja bio 150 kuna, a brzog programa pranja oko 80 kuna, piše BBC.

No predstavnici tvrtke Which? kažu da slabiji ciklus pranja, ispiranja i centrifugiranja rublja obično završe tako da korisnici nerijetko trebaju dodatno pranje rublja ili moraju duže koristiti sušilice.

Which? smatra da korištenje kraćih programa pranja ne štedi nužno ni novac ni energiju.

“S obzirom na to da se tijekom brzog programa pranja rublja ono ne opere dovoljno temeljito kao za punoga ciklusa pranja, rublju će trebati više vremena za sušenje”, pokazao je pokus.

“Rublje će se sušiti duže za što će vam trebati više električne energije, što znači da će vas cijeli proces stajati puno više”, objasnio je Which?

“Kratki programi prikladni su jedino za rublje bez tvrdokornih mrlja ili snažnih neugodnih mirisa, poput košulje koju ste odjenuli na samo nekoliko sati”, stoji u objašnjenju.

U anketi provedenoj među 1199 vlasnika perilica rublja, Which? je utvrdio da ih čak 55 posto često koristi brzi program pranja.

No tvrtka iznosi i podatak da se sve više vlasnika perilica rublja odlučuje za duži i temeljitiji program pranja rublja.

Godine 2011. prosječno trajanje standardnog ciklusa pranja rublja iznosilo je manje od dva i pol sata, no prema podatku iz 2018. ono je produženo na više od tri sata.

Which? objašnjava da proizvođači perilica rublja snižavaju temperature kako bi smanjili potrošnju električne energije, no produžavaju trajanje ciklusa pranja kako bi se postigli jednaki rezultati.H

Najčitanije iz rubrike