Kultura
7. HRVATSKI BIENNALE ILUSTRACIJE - GRAD U ILUSTRACIJI

Renáti Fučíkovoj Grand Prix
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

ZAGREB

Hrvatski biennale ilustracije, međunarodna manifestacija posvećena suvremenoj ilustraciji u Galeriji Klovićevi dvori, održava se od 2006. Brojem realiziranih izložbi još su daleko od Italije i Slovačke, čije se međunarodne izložbe ilustracija održavaju od 1967., pa čak kaskaju i za susjednim zemljama poput Slovenije i Srbije. Ove godine dobitnica Gradn Prixa je profesorica Renáta Fučíková s Fakulteta dizajna i umjetnosti Ladislava Sutnara iz Plzena za rad “Prag u srcu” (Prague in the Heart).

- Kao i do sada, na natječaj je pristigao respektabilan broj prijava. Dodatna je vrijednost biennala što omogućuje mladim i neafirmiranim umjetnicima slanje neobjavljenih radova te se tako formira uvijek svjež i nov izbor kojemu kredibilitet daju ustaljena i provjerena imena ilustratora stasalih na našoj ilustratorskoj sceni. Za razliku od vremena kada se ilustracija kao samostalna likovna disciplina tek formirala, u doba kada nije postajalo ni mjesto na kojem bi se ona akademski izučavala i kada su se i oni koji su se njome bavili to činili usputno i sa strane, danas je sve više umjetnika koji se izjašnjavaju upravo kao ilustratori, a da pritom ne izazivaju podsmijeh svojih kolega srodnih disciplina i usmjerenja - ističe Danijela Marković, koja uz Koraljku Jurčec Kos potpisuje autorstvo, dok je kustosica Danijela Marković.

Prijave su stigle iz Australije, Bugarske, Češke, Irana, Italije, Slovenije i Srbije.

- U većem dijelu izabranih radova primjećuje se kako su autori temi pristupili u doslovnom smislu oslanjajući se pritom u njezinoj obradi na svakodnevicu i rutinu gradske vreve – našli su se na tim ilustracijama susjedi, sudari, automobili, bicikli, tramvaji i motori, stambena naselja, neboderi, blokovi, kuće i dvorišta, ulice pune zaposlenih gradskih djevojaka, smetlara i poštara, ali i kavane i parkovi puni ptica, miševa i insekata. Posebno su razveselili pojmovi poznati iz kolokvijalnog zagrebačkog uličnog žargona poput cipelcuga i cajtnota, kao i nezaobilazno mjesto svakog velikoga grada – plac (tržnica)... Izabirući radove, prodefilirali smo stvarnim gradovima poput Ljubljane, Belfasta, Praga, Chicaga, Bologne, Kopenhagena, onim izmišljenima (Grad Anđela / City of Angel, Mravlji grad) te ponekim distopijskim. Drugi dio izabranih radova odnosi se na metaforični pristup temi, gdje samo jedan prikazani motiv upućuje i aludira, ali ne nužno, na to da je riječ o nečem gradskom. Mnogo je radova koji su imali književni predložak. Među njima nalazimo reference na književna djela iz različitih književnih žanrova, od onih iz usmenih narodnih pripovjedaka, kao što su Šeherezadine priče iz 1001 noći ili biblijske Noine arke, preko klasične literature poput romana Franza Kafke do SF romana “Vremenski stroj” i “Rat svjetova” H. G. Wellsa - pojašnjava kustosica. Tehnike su raznolike – od uobičajenih akrila, kolaža, pastela, bojica, olovaka, vodenih boja, tempera, tuša, krede, grafika, najzastupljenijih kombiniranih tehnika i digitalnih obrada do nešto posebnijih kao što je vez vunom na lanenom platnu. Nekim već provjerenim i afirmiranim imenima ove je godine tema grada nažalost promaknula.

- Posebnu dionicu čine radovi čeških studenata s Fakulteta dizajna i umjetnosti Ladislava Sutnara, čije su se ilustracije i razina tehničke vještine kao cjelina istaknuli. Dio izložbe bit će posvećen radovima hrvatskih ilustratora nastalima po narudžbi, čiji je zajednički nazivnik opet grad. Upravo suradnja s nakladnicima otvara pitanje gdje se ilustracija i ilustratori nalaze danas na stvarnom tržištu rada, koliko su (ne)potrebni i kakva im je budućnost. Na neka od tih pitanja možda dobijemo odgovore na tribini Ilustracija u tranziciji - dodaje kustosica Danijela Marković. N.Vek.

DOSADAŠNJI DOBITNICI VELIKE NAGRADE

Dosadašnji dobitnici Velike nagrade hrvatskog biennala ilustracije bili su: Svjetlan Junaković (Hrvatska), Dušan Kallay (Slovačka), Alenka Sottler (Slovenija), Tomislav Torjanac, Zvonimir Balog i Zdenko Bašić (iz Hrvatske), te se nadamo da će Velika nagrada ovogodišnjeg bijenala predstaviti novo, značajno ime, cjelinu i vrijednost izabrana i nagrađena opusa, te pružiti umjetnički i znanstveni temelj za daljnja bijenalna predstavljanja ilustracije u našim galerijskim prostorima.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike