Sport
BUJA NOGOMETNI BIZNIS

Više nitko ne priča o milijunima, sad se vrte milijarde
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

Europsko nogometno tržište u sezoni 2016./17. ostvarilo je rekordnih 25,5 milijardi eura prihoda, što je oko 900 milijuna eura više nego u prethodnoj sezoni. To je rezultat 27. Deloitteova Godišnjeg pregleda financija u nogometu, a za to povećanje najzaslužnije su lige “Petice”.

Naime, prihodi pet najjačih europskih nogometnih liga (Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija, Francuska) u sezoni 2016./17. porasli su za ukupno 1,3 mlrd. eura te sada ukupno iznose 14,7 mlrd. Ponovno je predvodnica engleska Premier liga, uprihodivši čak 5,297 mlrd. eura, a uvjerljivu prednost ispred najbliže konkurencije donio joj je lukrativni ugovor o pravima za prijenos utakmica, prema kojem klubovi dobivaju čak 3,221 mlrd. eura. Na drugo mjesto ukupnih prihoda probila se španjolska La Liga (2,854 mlrd.), a na treće je skliznula njemačka Bundesliga (2,793), koja je po prihodima više od desetljeća bila druga. Španjolcima je to omogućio novi ugovor o kolektivnoj prodaji TV prava, a upravo bi se zbog toga Bundesliga vrlo brzo mogla vratiti na drugo mjesto, jer će i tamo biti na snazi novi, “deblji” ugovor o TV pravima. Na četvrtom je mjestu talijanska Serie A (2,075 mlrd. eura), a peta je francuska Ligue 1 (1,643).

U svim tim ligama rast ponajviše potiču povećani prihodi od TV prava, a, primjerice, u Engleskoj rekordne prihode zabilježili su svi klubovi Premier lige. Deloitte je utvrdio i kako se porast prihoda u pet najjačih liga odrazio i na razinu profitabilnosti, pri čemu su klubovi Premier lige, La Lige i Bundeslige ostvarili ukupno rekordni profit, a oni iz Serie A i Ligue 1 bili su u malom deficitu, ali s tendencijom njegova smanjivanja.

Nisu samo lige “Petice” zabilježile rast prihoda, on postoji i u drugim europskim ligama, iako je manji nego u Engleskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Izvan tog elitnog kruga najveći prihod ostvarili su klubovi Prve lige u Turskoj (734 milijuna eura), potom u Rusiji (701 milijun, slijede Nizozemska (451), Portugal (366) i Škotska (211).

Deloitte predviđa i za sljedeće godine rast prihoda te zanimanja za sve europske lige.

Goran ROGULJIĆ
Bundesliga najgledanija

I u sezoni 2016./17., za koju je Deloitte izradio godišnje izvješće, najgledanija od liga “Petice” bila je Bundesliga. Tada su njemačke klubove prosječno po utakmici gledala 40.693 gledatelja. Iza Bundeslige je Premier liga (35.838), La Liga (27.630), Serie A (21.262) te Ligue 1 (21.078).

Možda ste propustili...

POLUFINALE DRŽAVNOG KUPA

“Zečice” uvjerljivo u finale Kupa

ODBOJKAŠICE IZ BELOG MANASTIRA I OVE GODINE IMAJU MEDALJU S PH

Mlade Baranjke uz bok najboljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIJELO-PLAVI KAPITULIRALI U VELIKOJ GORICI

Gosti ostali bez ičega:
Suk odgodio potvrdu
plasmana bijelo-plavih
u Europu za nedjelju

2

BADMINTONSKI PANNONIA OPEN

Hummel se vratio i pobijedio

3

NAKON SEDAM GODINA POVRATAK U ELITU

Varaždinci opet u Prvoj HNL