Novosti
NOVE PORUKE PODUZETNIKA VLADI

Zaslužujemo bolje, a za
to su potrebne reforme
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Premijer Andrej Plenković u utorak je na Danu poduzetnika istaknuo da hrvatsko gospodarstvo raste na zdravim temeljima, a predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila da su pred Hrvatskom neslućene prilike, ali da njihovu iskorištavanju na putu stoji “nesustavnost i politička nezrelost”.

Hrvatska može i zaslužuje bolje, ali za to su potrebne odlučne reforme, konsenzus o razvojnim ciljevima i politička spremnost i otvorenost za doprinos raznih društvenih aktera, istaknuto je na HUP-ovu Danu poduzetnika. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja uvodno je opisala Hrvatsku kao zemlju koja je, zahvaljujući odlučnoj provedbi reformi, visoko na svim relevantnim ljestvicama, kao što su “Doing Business” i međunarodne ljestvice konkurentnosti, i u kojoj je razvijenost na 78 posto prosjeka EU-a, javni sektor je reformiran i stvorene su pretpostavke za snažan razvoj. “Nažalost, sve to Hrvatska nije danas, a naša stvarnost bitno je drukčija, iako se moglo bolje”, rekla je Deranja. “Da je bilo više mudrosti i hrabrosti, ovako je moglo biti 2018.”, rekla je Deranja, dodavši kako je Hrvatska imala znatno bolje startne pozicije za tranziciju od drugih zemalja. Previše filozofiramo, uvijek nešto najavljujemo, a ne provodimo i zato rastemo nedovoljno, napomenula je Deranja. Dodala je kako je lijepo bodriti naše sportaše i pobjeđivati u sportu, ali i naglasila kako “život i posao građana ovisi o listama oko kojih se nitko ne uzrujava”. Deranja je ustvrdila kako se “uporno odbijamo mijenjati, a oko nas se odvijaju tektonske promjene”. “Hrvatska nije kakvu želimo pa gubimo investitore i ljude”, rekla je Deranja.

Premijer Plenković ocijenio je da hrvatsko gospodarstvo raste na zdravim temeljima te da su glavni smjerovi gospodarskog djelovanja Vlade smanjivanje poreznih i neporeznih opterećenja i administrativnih prepreka za poslovanje. Komentirajući istup Gordane Deranje, ocijenio je da Hrvatska zbog rata nije imala ravnopravnu startnu poziciju s drugim tranzicijskim zemljama. “Rat nas je koštao 160 posto BDP-a, a, za usporedbu, Japan je posljedice cunamija platio osam posto BDP-a”, rekao je Plenković, no istaknuo i da je današnji rast na zdravim temeljima. Pri tome je podsjetio da je Hrvatska izišla iz procedure prekomjernog manjka, BDP raste, a javni dug se smanjuje, kao i deficit. Sve to će, kako je rekao, olakšati ulazak u eurozonu. Najavio je i snižavanje opće stope PDV-a. To je, kako je rekao, dio Vladina programa i to će biti ispunjeno. U vezi s iseljavanjem Plenković je kazao da je pojačan odlazak u inozemstvo očekivan i rezultat je otvorenosti granica za hrvatske radnike nakon ulaska u Europsku uniju.

Predsjednica Grabar-Kitarović ocijenila je da su pred Hrvatskom neslućene prilike, ali da njihovu iskorištavanju na putu stoji “nesustavnost i politička nezrelost”. Ustvrdila je da rasprave poput onih HUP-ova Dana poduzetnika ne padaju na plodno tlo. Pozdravila je Vladine napore, ali i ocijenila da oni ne mijenjaju glavne pokazatelje, po kojima Hrvatska ne stoji dobro u odnosu prema usporedivim zemljama. To je tako, kako je ocijenila, zbog nesustavnog pristupa problemima, posebno gospodarskim, te politike koja ne prepoznaje konstruktivan doprinos i omalovažava ga. “Očita je zatvorenost naših tradicijskih političkih elita prema konstruktivnom doprinosu. Dok se s jedne strane poziva cijelo društvo na sudjelovanje u donošenju zakonskih prijedloga ili dugoročnih društvenih strategija, s druge se strane prijedlog dijaloga o prijedlozima odbija na osnovi tehnikalija”, ocijenila je. H

NAGRAĐENI PROJEKTI 25 ŠKOLA

Hrvatska udruga poslodavaca s ukupno 250.000 kuna nagradila je projekte 25 škola, odnosno njihovih učenika i nastavnika, a na Danu poduzetnika nagrade u iznosu od po 25.000 kuna primilo je pet škola s najbolje ocijenjenim projektima. Nagrade su primili Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina za projekt kontejnera za otpad s ugrađenim senzorima za automatsko otvaranje, potom Prva ekonomska škola iz Zagreba za projekt Pollinis narukvice, koja mjeri količinu alergena u zraku, i Nabiskupska klasična gimnazija iz Zagreba za projekt sigurnosno-grijaćih, osvijetljenih pješačkih prijelaza. Nagrada je uručena i Industrijsko-obrtničkoj školi iz Virovitice za projekt samonatapajućih cvjetnjaka te Ekonomskoj školi iz Velike Gorice za projekt kapa koje pomažu u smanjivanju boli kod migrena. D.Pav.

Plenković istaknuo rast gospodarstva na zdravim temeljima, Grabar-Kitarović upozorila na nesustavnost

Možda ste propustili...