Osijek
ZAVOD ZA STANOVANJE

Energetska obnova na
još 12 zgrada, 60 posto
troškova pokriva Fond
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Ovo je primjer koji pokazuje kako gradska uprava planski radi na obnovi grada - kaže Vrkić

Od ukupno 1600 višestambenih zgrada u Osijeku, njih više od 600 obnovljeno je preko kreditne linije Zavoda za stanovanje. Ovo se ljeto taj niz nastavlja, ovaj put uz, za njihove suvlasnike, još povoljnije financijske uvjete.

U utorak su, naime, u sjedištu osječke gradske uprave potpisani ugovori s izvođačima radova na poslovima energetske obnove na novih 12 zgrada kojima upravlja Zavod. Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, podsjeća kako je riječ o realizaciji projekta energetske obnove sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- U konkretnom slučaju govorimo o radovima vrijednima 22,2 milijuna kuna, a iznos nepovratnih sredstava osiguranih od strane Fonda je 13,6 milijuna kuna - kaže Bodražić. I kaže kako to nije sve, još su dvije zgrade pred sklapanjem ugovora s Fondom, a za još sedam zgrada priprema se potrebna dokumentacije. Dakle, u ovom će ciklusu u Osijeku sredstvima iz europskkih fondova biti obnovljena ukupno 21 zgrada. U prvom je ciklusu sufinanciranja energetske obnove u Osijeku obnovljena jedna zgrada, Trpimrova 1b, a i ona je na upravljanju kod Zavoda.

Što sve ovo znači za suvlasnike, na konkretnom primjeru objasnio je Ivica Oslić, predstavnik suvlasnika zgrade Sjenjak 3.

- Ugovorena vrijednost radova energetske obnove na našoj zgradi iznosi 2,2 milijuna kuna, no zahvaljujući sufinanciranju, na nama je suvlasnicima osigurati 39,31 posto toga iznosa. Kada smo doznali za ovu mogućnost, odmah je 80 posto suvlasnika bilo zainteresirano - kaže Oslić.

Zadovoljan je i gradonačelnik Ivan Vrkić koji je upravo ovu prigodu iskoristio kako bi i javno pohvalio rad Zavoda za stanovanje.

- Ovo je primjer izvrsne suradnje kojim se pokazuje kako gradska uprava planski radi na obnovi grada. Rezultati u posljednjih pet godina pokazuju da je obnovljeno 135 zgrada, a vrijednost je tih radova 20 milijuna kuna. Zavod je, uz ovo, jedini upravitelj u gradu koji koristi sredstva iz spomeničke rente za obnovu pročelja i krovišta zgrada kulturne baštine. Za tu svrhu u proračunu biva osigurano između tri i četiri milijuna kuna - rekao je Vrkić.

- Da ne bi bilo zabune, ovo potpisivanje ne znači da će radovi na ovim zgradama početi sutra. Suvlasnici su predali zahtjeve kreditnim odborima banaka za odobrenje osiguranja ostalog dijela potrebnih sredstva. Kako se ti krediti budu odobravali, tako će se i započinjati s radovima. Rok za završetak je 120 radnih dana - zaključuje Bodražić.

U utorak su tako popisani ugovori s pet izvođača koji će izvoditi ove građevinske radove, a to je, indirektno, još jedan oblik nastojanja gradske uprave u stvaranju uvjeta za aktiviranje lokalnog gospodarstva.

Dario KUŠTRO
STIMULATIVNA KOMUNIKACIJA

U Zavodu ističu kako je ovo rezultat otvorene komunikacije koju imaju sa suvlasnicima zgrada kojima u njihovo ime upravljaju.

“Osim tribina kojima smo obišli sve gradske četvrti, pokrenuta je tiskovina, potom i digitalni newsletter, a s klijentima komuniciramo i tako što videovijesti o učinjenim poslovima dijelimo preko društvenih mreža”, kazuje Bodražić.

22,2

milijuna kuna vrijednost je ugovorenih radova energetske obnove 12 zgrada

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike