Svijet
SUSRET KIM - TRUMP

SAD i Sjeverna Koreja započeli pomirenje?
Objavljeno 12. lipnja, 2018.
Povijest je pokazala da neprijatelji uistinu mogu postati prijatelji, rekao je Trump

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog summita, javljaju agencije.

U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezali su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata. Deklaracija se zaključuje obvezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore "što je prije moguće". S američke strane vodit će ih državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat. Zasad nije poznato što termini poput "potpuna denuklearizacija" i "sigurnosna jamstva" znače. Koju minutu prije nego što će ga potpisati, Trump je sporazum pozdravio kao "sveobuhvatan", a Kim je kazao da je "Sjeverna Koreja odlučila ostaviti povijest iza sebe" i da će "svijet brzo vidjeti veliku promjenu". Dokument je potpisan na kraju prvog, povijesnog susreta lidera Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Sporazum je rezultat povijesnog sastanka i prvog susreta održanog između čelnika ovih dviju zemalja, kojemu je glavna tema bila denuklearizacija i smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku i u tom dijelu Azije.

Pohvale Kimu

Nakon sastanka Donald Trump održao je konferenciju za novinare. "On je jako pametan čovjek koji jako voli svoju zemlju", kazao je Trump o Kimu kojeg kani pozvati u Bijelu kuću. Također je kazao kako očekuje da će proces denuklearizacije "početi vrlo, vrlo brzo". "Svijet će vidjeti veliku promjenu", dodao je Kim. "Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe." Prethodno su njih dvojica razgovarala u četiri oka, a zatim i s izaslanstvima bila na radnom ručku. Na upit novinara kako su prošli razgovori američki je predsjednik rekao: "Velik napredak - doista vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego što je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro." Kim je stajao uz Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, ali ranije je opisao susret kao "dobar uvod k miru".

Američki predsjednik kazao je u utorak da će Sjevernoj Koreji biti ukinute sankcije kada nuklearno oružje više ne bude faktor na Korejskom poluotoku, ali da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema toj zemlji i prije toga. "Povijest je pokazala da neprijatelji uistinu mogu postati prijatelji", rekao je Trump u izjavi za medije nakon završetka summita. Poručio je da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema Sjevernoj Koreji jer se njima podižu napetosti, a i "uštedjet ćemo gomilu novca". Rekao je i da će Pjongjangu biti ukinute međunarodne sankcije kad "budemo sigurni da nuklearno oružje više nije faktor". "Nema granica onome što Sjeverna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja", rekao je, pozivajući se na ekonomoska postignuća susjednih Kine i Južne Koreje. Kazao je i kako bi volio posjetiti Pjongjang "u prikladno vrijeme". Američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong-un usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog summita, javljaju agencije.

"Ima potencijala da Sjeverna Koreja bude sjano mjesto između Južne Koreje i Kine. Čast mi je obratiti se narodu svijeta nakon ovog susreta s Jong-unom. Proveli smo nekoliko intenzivnih sati zajedno. Ovdje sam kao izaslanik američkog naroda, donosim poruku nade i mira", kazao je Trump na početku govora. "Naš je sastanak bio iskren i produktivan, dobro smo se upoznali u kratkom vremenu. Spremni smo okrenuti novu stranicu, okrenuti novo poglavlje povijesti. Prošlost ne smije definirati budućnost”, kazao je Trump u svom obraćanju medijima, nakon potpisivanja.

"Nakon što smo potpisali dokument, Kim je rekao da će unišititi glavno postrojenje za testiranje projektila. Idemo k punoj denuklearizaciji poluotoka", rekao je američki predsjednik.

Ljudska prava

Na novinarsku primjedbu da dokument koji je potpisao s Jong-unom ne sadrži točku o nepovratnoj denuklearizaciji na Korejskom poluotoku, Trump je kazao: "Ako pogledate tekst, mislim da rječnik ne može biti jednostavniji, sadrži uspostavu novih odnosa, govorimo o jamstvima i potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka. To će biti verificirano", kazao je Trump.

"Rekao je da Sjeverna Koreja već uništava poligone za testiranje nuklearnog oružja, to nije u ovom dokumetu koji ste dobili, o tome smo naknadno govorili", dodao je.

Trump je potvrdio da je s čelnikom Sjeverne Koreje razgovarao i o kršenju ljudskih prva u toj zemlji: "Mislim da je situacija više nego teška, dosta smo razgovarli i o tome, iako je glavna tema bila denuklearizacija, ali nastavit ćemo raditi i na tome, vjerujem da ćemo doći i do toga", izjavio je američki pred sjednik.

Vuk TEŠIJA/H
Stručnjaci za govor tijela analizirali snimku susreta

U prvim trenucima susreta u Singapuru i američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nastojali su ostaviti dojam kako su “glavni”, ali su istodobno na početku summita s velikim ulozima pokazivali i znakove nervoze, ocjenjuju u utorak stručnjaci za govor tijela. Stručnjaci kažu da je američki predsjednik u prvih 13 sekundi, koliko je prvi put držao Kimovu ruku, pokazao uobičajenu dominaciju jer je prvi prišao Kimu i potapšao ga po ramenu. "Nije to bilo uobičajeno rukovanje. Ruke su im išle gore-dolje, svatko je malo povlačio na svoju stranu. Jedan drugome nije dopuštao da u tom rukovanju bude dominantan", rekao je australski stručnjak za govor tijela Allan Pease. “Donald Trump govorio je pomirljivo, gotovo pokorno, ali je njegov jasan govor tijela pokazivao 'ja sam ovdje glavni'”, dodao je Pease. "Kim je pomalo izgledao kao dijete u zabavnom parku: nije bio zastrašen, nego uzbuđen i pomalo nervozan", ocijenio je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike