Regija
BARANJSKI ĐACI NA INOVI

Bojan Balinović osvojio zlato i posebnu nagradu, a Gabrijel Kanjo srebro
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Bojan je osmislio inovativan sustav obavještavanja o provali, a Gabrijel internetom upravljanu rasvjetu

BELI MANASTIR - Po jednu zlatnu i srebrnu medalju kućama su sa 18. međunarodne izložbe zagrebačkih osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata i gostiju, Inova-mladi 2018., održane u Zagrebu, donijeli učenici drugog razreda Prve srednje škole Beli Manastir, Bojan Balenović iz Bolmana i Gabrijel Kanjo iz Darde, inače članovi Udruge inovatora Baranje. Izložba je održana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u organizaciji Saveza inovatora Hrvatske, a Baranjci su nagrade osvojili za inovacije - Intrusion alert (zlato i nagrada za najboljeg gosta iz RH) te Internetom upravljana rasvjeta (srebro). Povjerenstvo za dodjelu diploma oduševio je Bojanov rad.

- Riječ je o svojevrsnom sigurnosnom sustavu. Preko web-kamere koja se postavlja u kući ili izvan nje na daljinu možete vidjeti želi li vam netko provaliti. S pomoću detektora pokreta koji skenira lice, aktivira se kamera koja automatski fotografira i šalje na web-stranicu. Istovremeno, vlasnik je o svemu obaviješten SMS-om, a na mobitelu može vidjeti fotografiju - objašnjava ovaj daroviti učenik, koji se s Inova-mladi prošle godine, kao učenik prvog razreda, vratio također sa zlatnom medaljom. Tada je “zaradio” i još jedno srebro. Za razliku od mnogih mladih darovitih učenika, Bojan ne razmišlja o odlasku u inozemstvo. Cilj mu je, naime, nakon što završi srednjoškolsko obrazovanje, s prijateljem otvoriti malu tvrtku i baviti se programiranjem i tehnologijom. Bojan je, inače, upisao smjer računalni tehničar. Njegov školski kolega Gabrijel, koji se s Inove vratio sa srebrnim odličjem, planira upisati programsko inženjerstvo i, najvjerojatnije, nakon završenog fakulteta, sreću potražiti izvan Lijepe Naše.

- Srebro sam osvojio za rad 'Internetom upravljana rasvjeta'. Kao što mu i samo ime govori, ova inovacija omogućuje upravljanje kućnom rasvjetom s bilo kojeg kraja zemaljske kugle, za što je, uz pametni mobitel, potreban samo Internet, odnosno Wi-Fi priključak - objašnjava Gabrijel, kojemu je ovo prvo sudjelovanje na Inovi.

Obojici su nagrade veliki motiv za nastavak rada na raznim inovacijama, prije svega u branši koju vole. Mentor im je profesor Tibor Boni, koji ne skriva zadovoljstvo postignutim uspjesima.

- Pripreme za Inovu trajale su samo dva-tri tjedna, što dokazuje o kakvim je učenicima riječ. Bojan je, primjerice, odskakao od ostalih učenika još u osnovnoj školi - priča Boni, dodajući kako je ponosan što im je mentor te kako odličja i posebna nagrada u konkurenciji 300-tinjak sudionika sasvim dovoljno govore. Dodaje kako njihove inovacije nisu novina u ovom polju, ali su novi načini izrade, softveri i slično, što je povjerenstvo u Zagrebu znalo prepoznati. Naglašava kako su Bojanovi i Gabrijelovi uspjesi samo nastavak uspješnog niza učenika Prve srednje škole koji se već godinama s raznih izložbi i natjecanja vraćaju s brojnim odličjima i priznanjima.

- Nagrade su samo jedna vrsta motivacije za daljnji rad, osmišljavanje novih ideja i građenje novih znanja - podvlači Boni.

Ivica GETTO
Pomoć učenicima pri nabavi opreme

Zadovoljstvo nije skrivao ni ravnatelj Prve srednje škole, Marko Ilijašev, koji je istaknuo kako će škola uspješne učenike znati nagraditi, kao što je i do sada činila. Naglasio je kako je uspjeh učenika ujedno i uspjeh škole.

Teško je govoriti jesu li uspješni učenici adekvatno nagrađeni. Boni misli kako uvijek može bolje, ali naglašava da im u posljednje vrijeme pri nabavi opreme, bez koje nema uspješnog rada, pomažu škola, Zajednica tehničke kulture grada Belog Manastira i neke tvrtke. Općina Darda, primjerice, pomogla im je pri nabavci LCD projektora… (I.G.)

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike