Kultura
OTVORENJE PRAIZVEDBOM 29. LIPNJA

18. osječko ljeto kulture: U prvom planu sve domaće
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Čak će tri programa, od ukupno 49, biti osječke premijere, pa i praizvedbe

Punoljetna je najveća slavonska kulturna manifestacija - Osječko ljeto kulture. Ovogodišnje, 18. izdanje, kao i uvijek do sada, počinje na dan sv. Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka. I ponovno će domaća premijera, točnije praizvedba - “Osječki long, long play” Branka Kostelnika, u režiji Saše Anočića i izvedbi ansambl HNK u Osijeku - imati čast biti prva od 49 programa, koliko će ih slavonska publika moći pogledati besplatno tijekom 15 dana. Dogradonačelnica Žana Gamoš ponosna je što u realizaciji većine programa sudjeluju osječke kulturne institucije, udruge i pojedinci, a važna su karika i gradovi prijatelji Osijeka te drugi gradovi iz regije.

Programi će se održavati na 20 gradskih lokacija, a ovogodišnje otkriće bit će mjestom otvorenja i praizvedbe - dvorište hotela Central.

- Nadmašili smo sami sebe - zadovoljna je predsjednica Organizacijskog odbora činjenicom da ovogodišnji OLJK raspolaže budžetom od milijun i 120 tisuća kuna, od čega je iz proračuna Grad izdvojio 720 tisuća, s 250 000 pogurat će ih Ministarstvo kulture, 150 tisuća je sponzorskih kuna, dok je Zagrebačka banka za tri osječke premijere izdvojila 120 tisuća kuna: uz već spomenutu praizvedbu Kostelnikove rock-melodrame, tu je i premijera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića “Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom” Ulricha Huba (u režiji Damira Mađarića, premijera 11. srpnja, u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta), te praizvedba “Konstelacija” Nicka Paynea u Barutani (Gradske galerije Osijek, u režiji Aide Bukvić, 5. srpnja).

Picasso u Osijeku

Nakon športskih spektakala, na redu su kultura i umjetnost - nadovezao se na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koja je, kao i uvijek, izazvala veliko zanimanje medija, Dražen Alerić, dugogodišnji član Organizacijskog odbora. Iz bogatog je programa izdvojio izložbu “Picasso u Osijeku”, koja će u Kulturni centar Eurodoma dovesti čak 44 originalne Picassove grafike, inače u vlasništvu galerije iz Ljubljane. Vrijedna pozornosti je i suradnja s popularnom umjetnicom Marinom Mesar, poznatijom kao Oko, koja je, sretni su organizatori, u svom gustom umjetničkom rasporedu - koji ju često odvede u Tokio, London... - i predavanja na ALU u Zagrebu, našla vremena i za posjet Osijeku i sudjelovanju na OLJK-u. Tako će za Slavonce održati predavanja i radionice Paste up te Sticker kultura u Galeriji Kazamat. Čak će troje osječkih autora - Ivana Šojat, Mira Perić i Drago Hedl - predstaviti svoje knjige, za najmlađe će se pobrinuti organizatori međunarodnog festivala slikovnice Čuvari priča, u sklopu kojega će biti i kreativnih radionica. Bitna karika programa su i filmske projekcije, koje na otvoreno uvijek privuku brojne posjetitelje svih uzrasta.

Osuđeni na uspjeh

Sve su programe pogledali članovi Organizacijskog odbora, osim premijera, dodao je Alerić, pa “ne idu na blef”. Da je tomu tako i da stoji iza svakog pojedinog programa, potvrdio je i gradonačelnik Ivan Vrkić, koji smatra da je OLJK, uz to što je kulturna i umjetnička manifestacija, i važan društveni događaj. Visoko su podignuli letvicu na športskim terenima, pa je gradonačelnik uvjeren da će biti tako i ove godine na OLJK-u, unatoč krizi i depresiji. Upravo stoga duh sugrađanima treba vratiti dobrim športskim i kulturnim manifestacijama. Zahvalio je i čestitao Vrkić svima koji su sudjelovali u pripremi jer uspjeh je moguć isključivo kao produkt sinergije, uloženog truda i rada.

U prvom je planu sve domaće - ponosan je Vrkić, dodavši da nije slučajno što OLJK traje već 18. godinu.

- Ova je simbioza osuđena na uspjeh - dometnuo je gradonačelnik. Dotaknuo se i komaraca, rekavši kako protiv njih vode borbu ne bi li uživanje u programima OLJK-a bilo što ugodnije.

Članovi Organizacijskog odbora su i Danijela Klobučar, Marijana Fumić, Dubravka Pađen Farkaš, Lidija Neznanović i Miroslav Čabraja.

Narcisa VEKIĆ

20 lokacija

I OVE JE GODINE DILJEM GRADA

1.120.000

kuna budžet je kojim su raspolagali organizatori za programe OLJK-a

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike