Novosti
ISTRAŽITE EUROPSKU UNIJU

Mladima 15 tisuća besplatnih putnih karata za ovo ljeto
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Od 12. lipnja u 12 sati, prema srednjoeuropskom vremenu, do 26. lipnja u 12 sati mlade se osobe mogu prijaviti za osvajanje karata koje će im omogućiti da putuju i otkriju svoj kontinent od srpnja do kraja kolovoza ove godine, priopćila je Europska komisija predstavljajući projekt DiscoverEU. Uvjet je da kandidati 1. srpnja 2018. moraju imati 18 godina, moraju biti građani EU-a i biti spremni za putovanja ovog ljeta.

- Inicijativom DiscoverEU mladima se nudi izvrsna prilika da istražuju Europu kroz iskustvo osobnog putovanja, na način na koji im to ne mogu pružiti knjige ni dokumentarni filmovi. Uvjeren sam da će to iskustvo pozitivno utjecati na mlade putnike koji sudjeluju u inicijativi i zajednice koje će posjetiti. Petnaest tisuća mladih dobit će priliku ispisati nezaboravne europske priče, a nadamo se da će se kasnije ove godine i idućih godina još mnogima pružiti takva prilika - rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

U okviru nove inicijative EU-a mladi će moći putovati pojedinačno ili u skupinama od najviše pet osoba, a u pravilu će putovati vlakom. Međutim, kako bi se moglo putovati i do nedostupnijih mjesta, sudionici se u posebnim slučajevima mogu koristiti i alternativnim oblicima prijevoza, kao što su autobusi i trajekti ili, iznimno, zrakoplovi. Time će se olakšati sudjelovanje mladima u EU-u koji žive u udaljenim područjima ili na otocima. Sudionici moraju dati osobne podatke i navesti pojedinosti o planiranom putovanju. Morat će ispuniti i upitnik od pet pitanja, koji je povezan s ovogodišnjom Europskom godinom kulturne baštine, inicijativama EU-a za mlade i izborima za Europski parlament. Naposljetku, morat će odgovoriti na dodatno pitanje o tome što misle koliko će se mladih prijaviti za tu inicijativu. Dobitnici karata na putovanje moraju krenuti između 9. srpnja i 30. rujna, ono može trajati najviše 30 dana i mogu se posjetiti najviše četiri strana odredišta. Svakoj državi članici EU-a dodijeljen je određen broj putnih karata na temelju udjela njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije. D. Pav.

Prijave počinju 12. lipnja u podne i traju do 26. lipnja

Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku