Osijek
UZ ODLUKU O OBILJEŽAVANJU DANA OBRANE GRADA, 5. PROSINCA

Osijek ne zaboravlja herojske
dane iz Domovinskog rata
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Od ove će se godine 5. prosinca u Osijeku početi obilježavati kao Dan obrane grada Osijeka u Domovinskom ratu. Prijedlog koji je uputila Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije dobio je jednoglasnu podršku vijećnika Gradskog vijeća Osijeka na prošlotjednoj sjednici.

- Kao predsjednik i uime predlagatelja zahvalio bih i gradonačelniku i vijećnicima jer su još jednom pokazali da imaju osjećaj prema braniteljskoj populaciji i žrtvi koju je podnio naš grad - rekao je Antun Blažević, predsjednik KUBIS-a OBŽ-a.

Nakon pada Vukovara i pregrupiranja neprijateljskih snaga, navedenog je datuma 1991. godine pokrenut napad na cijelu liniju obrane Osijeka. Nakon 12-satne borbe, linija nije probijena, grad Osijek ostao je Nepokoreni grad, ali je plaćena visoka cijena - toga je dana poginulo trideset branitelja iz redova 106., 130., 135. i 101. brigade.

- Kako je to jedan od najvećih dana u obrani Osijeka, uz velike žrtve, a mislim tu svakako i na one koji su stradali kao civili, smatrali smo da je naša inicijativa hvalevrijedna te da će pridonijeti promicanju istine o herojskoj obrani Osijeka, što i jest cilj i obveza nas hrvatskih branitelja - kaže Blažević. Koliko je za sada njemu poznato, ovaj će se dan obilježavati u sklopu programa obilježavanja Dana grada Osijeka (2. prosinca).

No, je li novi datum u koliziji s onim odranije određenim za obilježavanje Dana osječkih branitelja - 28. lipnja? Blažević drži da nije te podsjeća kako je Dan hrvatskih branitelja vezan uz osnutak 106. brigade i dan je osječkih dragovoljaca.

Na ovo se nadovezuje i prijedlog da se južna obilaznica, službenog naziva Državna cesta D2, imenuje u čast 106. brigade. Iako je to neosporno prometna žila kucavica grada i bližeg okruženja, mišljenja je kako bi ipak bilo primjerenije da ime ove brigade nosi urbaniji dio gradske jezgre.

- Možda bi bilo uputnije razmisliti da se novosagrađeni dio šetnice uz Dravu nazove u čast 106. brigade - zaključuje Blažević. D. Kuštro

Ovim se želi istaknuti značenje svih branitelja i građana koji su stali u obranu Hrvatske i Osijeka

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike