Osijek
ZA BLAGDAN SVETOG ANTUNA

Prva misa u tri ujutro
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Uoči najvećeg osječkog proštenja, blagdana sv. Antuna, koji se obilježava 13. lipnja, a kada osječku Tvrđu pohode stotine vjernika i hodočasnika, Franjevački samostan sv. Kiža objavio je raspored proslave blagdana ovog u hrvatskom puku omiljenog sveca.

Tako mise za blagdan sv. Antuna u srijedu započinju već od tri sata u noći. Naime, upravo u noći s utorka na srijedu u tri ujutro bit će služena prva sveta misa u čast svetom Antunu. Potom slijede svete mise u 4, 5, 6, 7.30, 9, 10.30 i 12 sati. Pauza je do 16 sati, kada počinju poslijepodnevne mise, a osim ove slijede još i misa u 18, 19.30 i 21 sat.Tradicionalni blagoslov djece i ljiljana bit će uz svečanu svetu misu u 16 sati u samostanskom dvorištu. Franjevci posebno pozivaju roditelje da dovedu djecu na blagoslov. Mogućnost za ispovijed je cijelog dana od 2.30 do 21 sat.

Inače, glavno mjesto hodočašća u franjevačkoj crkvi upravo je pokrajnji oltar sv. Antuna, dar španjolskog feldmaršala Antuna grofa Al Gaudenta. Recimo kako je Antunovo u Osijeku poznato i po varljivom vremenu, pa će se tako i ove godine temperature penjati do 30 Celzijevih stupnjeva, ali za hodočasnike bi možda trebao biti važan podatak da prognostičari predviđaju u posljepodnevnim satima grmljavinske pljuskove. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike