Ekonomija
ZA 1,5 POSTO

Pad turističkih noćenja u travnju
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Hrvatsku je u travnju posjetilo 950,5 tisuća turista, ili gotovo 4 posto više nego u istom mjesecu 2017., dok je s 2,51 milijun turističkih noćenja u komercijalnom smještaju zabilježen blagi pad od 1,5 posto, što je oko 37 tisuća noćenja manje, pokazuju podaci DZS-a.

Takvi podaci iz travnja nisu bitno utjecali na rezultate dolazaka i noćenja za prva četiri mjeseca u komercijalnim smještajnim objektima u hrvatskom turizmu, pa je tako ukupno dolazaka turista bilo 1,8 milijuna ili 11 posto više nego u prva četiri mjeseca 2017., a noćenja 4,5 milijuna ili 8 posto više. Iako su strani turisti i u travnju ostvarili većinu ukupnih mjesečnih noćenja u komercijalnom smještaju, odnosno 2,1 milijun, to je bilo 3,2 posto manje nego u travnju 2017., pa je taj minus najviše utjecao na pad ukupnih noćenja u ovogodišnjem travnju. Iako su “noćili” manje, u travnju je stranih turista došlo za oko dva posto više nego lani, ili njih 783,3 tisuće.

S druge strane, domaćih je turista u travnju bilo 167,2 tisuće ili čak 14,5 posto više nego u lanjskom travnju, a porast od 10,1 posto ostvarili su i sa 374,3 tisuće noćenja u komercijalnim smještajnim objektima.

Jedno od mogućih objašnjenja takvih trendova kretanja dolazaka i noćenja turista je to što je Uskrs bio početkom travnja, a nakon toga i tjedan proljetnih školskih praznika u Hrvatskoj, što je ponukalo domaće na više putovanja u travnju, za razliku od stranih turista koji su u ožujku ove godine ostvarili veliki plus noćenja.

Među stranim turistima, u travnju su najviše noćenja ostvarili Slovenci te potom Nijemci, s time da je slovenskih noćenja bilo više, a njemačkih manje nego u lanjskom travnju, a osim njih u prvih pet tržišta bili su još Austrijanci, Talijani i Britanci. Istra je i u travnju, kao i u prethodna tri mjeseca ove godine imala najviše noćenja među svim hrvatskim regijama, dok je po vrstama smještajnih objekata 55 posto ukupnih noćenja u travnju ostvareno u hotelima, iako su u odnosu prema lanjskom travnju u minusu od 5,5 posto s noćenjima.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora