Sport
TRIATLON REPREZENTATIVCI

Lana i Borna izborili put na svjetsku smotru
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Mladi Lana Marinić (14 godina) i Borna Katić (16) sjajni su orahovački sportaši koji su zaradili i status hrvatskih reprezentativaca. Oboje se tek dvije godine bave plivanjem, a triatlonom nepunih godinu dana i već su postali prvaci države i hrvatski triatlon reprezentativci. Lana je posebna priča, u samo dvije godine skinula je niz rekorda u svom uzrastu, a ušla je i u hrvatsku triatlon reprezentaciju nakon što se u svojoj Orahovici okitila naslovom državne prvakinje u kategoriji do 16 godina.

- Moram zahvaliti svojim roditeljima i prijateljima te posebno svom treneru Nikoli Boriću. Moj sport je supersprint triatlon, što znači u mom uzrastu, kombinacija od 200 metara plivanja, šest kilomatara biciklizma i 1250 metara trčanja. Posebno sam sretna što sam ovaj rezultat ostvarila u svojoj Orahovici na domaćem triatlon terenu - kaže 14-godišnja Lana, kojoj ne padaju teško ni tri treninga dnevno, a uz to je i odlična učenica.

- Malo je teško sve uskladiti, ali ako se dobro organiziraš, sve se može odraditi. Inače, imam jedan ili dva treninga dnevno, a sada uoči natjecanja smo povećali i na tri. Ujutro je trčanje i vožnja biciklom, a navečer plivanje i trening snage, između je škola i koliko stignem vrijeme za druženje s prijateljima i opuštanje - dodaje svestrana Lana, kojoj je posebna nagrada - status državne reprezentativke.

- Sport obožavam, posebice plivanje, i san mi je da jednom postanem plivačka olimpijka. Naravno da školu nikako neću zapostaviti. Završavam osmi razred i želja mi je upisati sportsku gimnaziju u Zagrebu, a bila bih zadovoljna da sljedeće školske godine krenem u Opću gimnaziju ovdje u Orahovici - zaključila je mlada sportašica.

Dvije godine stariji Borna Katić čega god se prihvati, radi to dobro. Svira gitaru, odličan je učenik i sudionik županijskih i državnih školskih natjecanja, bio je dobar nogometaš i rukometaš, a danas triatlonac. Prvak je Hrvatske u U-19 uzrastu u duatlonu i juniorski u cross triatlonu. Na Papuk extreme challengeu u Orahovici Borna se plasirao na sjajno četvrto mjesto ukupnog poretka svih elitnih kros triatlonaca u Hrvatskoj, a u svojoj kategoriji mlađih juniora oba dana bio je doslovce bez konkurencije s velikom prednošću iza drugoplasiranih, klupskog kolege Marka Varge, također iz Orahovice, dok je u juniorskoj konkurenciji (U19) završio kao viceprvak Hrvatske iza dugogodišnjeg juniorskog reprezentativca Novosada iz Maksimira.

- Bavim se cross triatlonom i sprint triatlonom. Cross triatlon je planinsko trčanje, plivanje i brdski biciklizam, a sprint je u mojoj kategoriji 500-600 metara plivanja, 13-15 km bicikla i 5-6 km trčanja, sve ovisi o terenu gdje se triatlon održava. Mene ovaj sport oduševljava i trenutno uživam u njemu - započeo je Borna, koji je presretan jer je “u svom dvorištu” osvojio medalju.

- Uvijek je lijepo sanjati o recimo Olimpijskim igrama, ali puno znači i samo raditi ono što voliš, i u tome uživati. Meni je trenutno cilj završiti srednju školu, dalje naravno studirati, recimo sportska medicina je širok pojam koji me zanima ili sportska dijagnostika. Ima vremena, još ćemo vidjeti - dodao je Borna.

Vladimir GRGURIĆ
Na SP ide i Danijel Peštaj

Osim Borne i Lane treba svakako spomenuti i braću Danijela i Silvija Peštaja iz Orahovice. Danijel je na Prvenstvu Hrvatske u sprint kros triatlonu u Orahovici zauzeo fenomenalno treće mjesto. Silvio se pak okitio u srebrom te postao novi viceprvak Hrvatske u dobnoj skupini mlađih kadeta. Danijel Peštaj svojim odličnim i konstantno dobrim plasmanom kroz cijelu sezonu te na završnici u Orahovici kao četvrtoplasirani junior (U19) izborio je mjesto u reprezentaciji Hrvatske uz Bornu Katića koju će predstavljati na Svjetskom prvenstvu u Danskoj.

Najčitanije iz rubrike