Novosti
ZAJEDNICA POVRATNIKA HRVATSKE

Zadržati mlade na ratom stradalim područjima
Objavljeno 10. lipnja, 2018.

Zajednica povratnika Hrvatske zauzela se na svojoj XXI. konferenciju održanoj u subotu u Zagrebu za donošenje Zakona o ratom stradalim područjima i Zakona o naknadi ratne štete, kako bi se na ratom stradalim područjima kroz oživljavanje gospodarstva i zapošljavanjem zaustavilo iseljavanje mladih.

Izrazivši zadovoljstvo radom ZPH u posljednjih 25 godina te podsjetivši na najvažnije aktivnosti te zajednice, predsjednik Josip Kompanović istaknuo je da se na bivša okupirana područja vratilo više od 220 tisuća prognanika. “Nikada u povijesti nije zabilježen takav postotak povratka nakon rata i stradavanja kao što se dogodilo u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik ZPH. Naglasio je i da je obnova obiteljskih kuća i stanova završena, a obnovljena je komunalna i socijalna infrastruktura pa, rekao je, mnoga mjesta danas izgledaju puno bolje nego prije Domovinskog rata. Kompanović je pozdravio napore sadašnje Vlade da se zaustave negativni demografski trendovi upozorivši da se u ratom stradalim područjima mora učiniti puno više. “Za život dostojan čovjeka nužno je, pogotovo mladim ljudima, osigurati krov nad glavom i posao s pristojnom plaćom od koje se može uzdržavati obitelj”, poručio je. Upozorio je i da su prije desetak godina na područjima posebne državne skrbi imali cijeli niz poticajnih mjera za rast gospodarstva i oživljavanje zapošljavanja, ali je zbog njima nerazumljivih razloga većina tih mjera ukinuta. Kompanović je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su vlade Ivice Račana i Zorana Milanovića urušile Zakon o područjima posebne državne skrbi ukidanjem svih prava, osim prava na stambeno zbrinjavanje.

Zahvalivši ZPH-u na 25 godina djelovanja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da i dalje imaju potporu Vlade za ostvarivanje svojih ciljeva. H

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”