Svijet
ČLANICE G7 VIŠE NISU JEDINSTVENE - SAD IM OKRENUO LEĐA

Donald Trump odbio prihvatiti zajedničku izjavu
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Predstavnici skupine G7, koja okuplja industrijski najrazvijenije države svijeta, suglasili su se u subotu da će ostati predani “međunarodnom trgovinskom sustavu utemeljenom na pravilima” i boriti se protiv protekcionizma, usprkos napetostima zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine nekima od najbliskijih američkih trgovinskih partnera.

Također su zaključili da žele modernizirati Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) kako bi trgovinu učinili poštenijom. “Predani smo modernizaciji WTO-a što je prije moguće kako bi postala pravednija”, stoji u nacrtu zajedničke izjave, koji je vidjela njemačka novinska agencija dpa, u očitom ustupku Sjedinjenim Državama, koje tvrde kako je trenutni sustav nepošten. Sedam država se složilo i oko reduciranja carina, subvencija i drugih trgovinskih barijera.

Međutim, nakon završetka summita američki predsjednik Donald Trump najavio je da će povući američku potporu izjavi G7 te ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta. Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu, gdje se održavao dvodnevni sastanak čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta. Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tome da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na uzvoz čelika i aluminija. Trump je na Twitteru napisao kako su ga isprovocirale Trudeauove izjave da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima, koji “neće dopustiti da ih se tlači”. “Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!” ustvrdio je.

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku. Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno tako i u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenju.

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su je, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice, SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, piše Reuters.

Francuska i Europa i dalje podržavaju završnu izjavu G7, a svatko tko se ne drži obveza koje su na summitu preuzete pokazuje svoju nedosljednost, ocijenila je u nedjelju Elizejska palača. “Proveli smo dva dana kako bismo se dogovorili o tekstu i o obvezama. Držimo ih se, i bilo tko tko okrene leđa pokazuje svoju nedosljednost i proturječje”, stoji u priopćenju Elizejske palače, u kojem se naglašava da “međunarodna suradnja ne može ovisiti o bijesu ili kratkim izjavama”. “Budimo ozbiljni i dostojni naših naroda. Obećajmo i držimo se toga”, objavio je ured francuskog predsjednika.

Sljedeći summit sedam industrijski najrazvijenijih zemalja održat će se u Biarritzu, na jugozapadu Francuske, “krajem ljeta 2019.”, najavio je francuski predsjednik Macron. Hina

Zadržavaju se sankcije Rusiji

Države članice G7 zaključile su da se nastavljaju sankcije Rusiji, iako je američki predsjednik Trump prethodno predložio da se toj zemlji dopusti povratak u skupinu G7. Čelnici država G7 suglasili su se kako još nisu ispunjeni uvjeti za ponovno primanje Rusije u tu skupinu, iz koje je izbačena 2014. nakon ukrajinske krize i pripojenja poluotoka Krima. Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je, na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO), kazao kako Rusija nije izabrala napustiti G7 te kako bi ga veselilo da vidi okupljanje G7 u Moskvi. Dodao je da zajednička kupovna moć Rusije i SCO-a, predvođenog Kinom, premašuje kupovnu moć G7 te pozvao sedam zemalja da se okane “domišljatog trabunjanja” i okrenu “stvarnoj suradnji”.

Poruka iz Francuske: Međunarodna suradnja ne može ovisiti o bijesu ili kratkim izjavama

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

Najčitanije iz rubrike