Regija
POŠTUJU BAŠTINU

Na ulazu na bazen bit će replika spomen-ploče iz 1978.
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

BELIŠĆE - Do 21. lipnja i Dana antifašističke borbe i Dana državnosti trebala bi se završiti replika nekadašnje spomen-ploče koja se nalazila ispred bazena, a koja je iz neutvrđenih razloga nestala, ukradena ili uklonjena, najavio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik, dr. Dinko Burić, odgovarajući na upit vijećnika SDP-a Dejana Šovagovića, čija je stranka pokrenula inicijativu za vraćanje tog dobro poznatog spomenika Belišćanima.

Ponovivši kako će se uvijek zalagati da se poštuju svi spomenici iz svakog doba i vremena, osim onih iz NDH, prvi čovjek Belišća pozdravio je prijedlog SDP-a o vraćanju spomenika iz 1978. godine jer se na taj način podsjetilo i njega osobno, ali i sve vijećnike na nepravdu koju valja ispraviti o uklanjanju spomenika, postavljenog u povodu otvaranja bazena i nekadašnjeg Dana borca, koji je nestao bez traga.

- Bitno je naglasiti da je bazen napravljen te 1978. godine kao trajna vrijednost svih građana i građanki. Nebrojeno je ljudskih života spašeno činjenicom da imamo taj bazen jer je do tada svake godine bilo slučajeva utapanja u Dravi. Čak je i gradnja bazena bila potaknuta i ubrzana zbog tragedije utapanja brata i sestre u Dravi - prisjetio se Burić.

- Stoga je i ta ploča zahvala svima koji su sudjelovali u izgradnji, jer bazen je sagrađen sredstvima tadašnjeg Kombinata Belišće, samodoprinosa građana i, koliko sam dobio informaciju, te godine su se djelatnici Kombinata u korist gradnje bazena odrekli regresa, tada poznatijeg kao K-15 - dodao je Burić..

Zbog svega toga drži da je najmanje što se može ljudima koji sudjelovali u tom projektu odati počast postavljanjem ploče koja je nekad bila na tom mjestu, to više što u njezinu sadržaju ne vidi ništa sporno.

- Kao što se trudimo njegovati i inzistiramo na poštovanju i odavanju počasti vremenima i događajima koji su od značenja za povijest Belišća, pa i kroz Domovinski rat, želimo i mi u svom vremenu ostaviti trag za budućnost. Mnogo bi se toga moglo naučiti iz prošlosti, pa i one koja se često i olako naziva “mračnim vremenima”. I tamo bi se moglo pronaći puno tračaka svjetlosti i za današnje vrijeme i puno toga dobroga što smo jednostavno prekrižili, nažalost, ne nudeći često ne bolje rješenje, nego – nikakvo - zaključio je Burić. L. Aničić

Te godine su se djelatnici Kombinata u korist gradnje bazena odrekli regresa za godišnji odmor

Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca