Novosti
NOGOMETNA SUDSKA SAGA NIJE GOTOVA

Zdravku Mamiću u drugom postupku može se suditi i u odsutnosti
Objavljeno 9. lipnja, 2018.

Zdravka Mamića, koji je nepravomoćnu presudu na šest i pol godina zatvora dočekao u Međugorju, očekuje još bar jedan sudski proces, također na Županijskom sudu u Osijeku.

Naime, nakon što ni iz trećeg pokušaja nije potvrđena tzv. druga optužnica s nizom optužbi, od zločinačkog udruživanja do izvlačenja 144 milijuna kuna iz NK Dinamo protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića, Zdravkova sina Marija Mamića, Igora Krote, Sandra Stipančića i Nikkyja Arthura Vuksana, čeka se odgovor Vrhovnog suda na prigovore obrane.

Kako doznajemo iz osječkog Županijskog suda, Zdravko Mamić trebao bi biti prisutan na potvrđivanju, ili eventualno odbacivanju, navedene optužnice, no postoji mogućnost da mu se sudi u odsutnosti.

Podsjetimo, branitelji su se žalili na tzv. drugu podignutu optužnicu, podnesenu Županijskom sudu u Osijeku. Vijeće je odbilo prijedloge za izdvajanje iz spisa kao nezakonitih dokaza zapisnika o ispitivanju svih svjedoka u istrazi Uskoka na kojima nije bio branitelj te nalaza i mišljenja sudskog vještaka za financije i knjigovodstvo Ksenije Špoljarić, koja je vještačila i u kaznenom predmetu iz “prve optužnice” protiv Zdravka Mamića i drugih. Sjednica vijeća o potvrđivanju optužnice odgođena je do pravomoćnosti rješenja o zakonitosti dokaza, a nakon žalbi obrane čeka se odluka Vrhovnog suda. Odvjetnik Veljko Miljević, koji i u tom slučaju brani Zdravka Mamića, kazao je prije posljednje sjednice optužnog vijeća da je već ranije predao podnesak na osam stranica s priloženim mišljenjima tri fakultetska profesora, koji podržavaju njihov prijedlog za odbacivanje optužnice i obustavu postupka. Nakon sjednice vijeća kazao je da njihovi prijedlozi nisu ni prihvaćeni ni odbijeni. Uskok optužnicom u ovom slučaju tereti Mamića da je uz pomoć suradnika preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru i Sejšelima izvlačio novac iz transfera.

Suci nisu ugroženi

Nakon što je Zdravko Mamić čuo osuđujuću nepravomoćnu presudu u Međugorju, između ostaloga, izjavio je: “Monstrumi koji su mi napakirali i osudili me neće mirno spavati”, što se moglo protumačiti kao prijetnja osječkim sucima. Ipak, sudsko vijeće, u čijem su sastavu kao predsjednik sudac Darko Krušlin te članovi suci Miroslav Jukić i Miroslav Rožac, čini se to ipak nije tako doživjelo.

- Ne smatram izjave Zdravka Mamića prijetnjom – kazao nam je sudac Darko Krušlin.

Unatoč brojnim Mamićevim ispadima u vrijeme procesa, zbog kojih je bio udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, nitko od sudaca nije se osjećao ugroženo i nije imao niti je tražio policijsku zaštitu.

Ipak, zaštitu su imali zamjenici ravnateljice Uskoka Sven Mišković i Tonči Petković, nakon što ih je još na početku suđenja Zdravko Mamić napao verbalno. Kako doznajemo, ipak će se Mamićevim izjavama, bile one prave prijetnje službenim osobama ili ne, pozabaviti Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Mogao bi biti izručen?

Iako se Zdravko Mamić nada da će, ako bude morao, u zatvor u Bosni i Hercegovini, čini se da bi mogao biti izručen Hrvatskoj. Kako je Ministarstvo pravosuđa navelo u petak za televiziju N1, što se tiče pravnog okvira postupka izručenja s BiH, sukladno članku 1. Ugovora Ugovora Republike Hrvatske i BiH o izručenju iz 2012. godine, države ugovornice obvezale su se da će sukladno odredbama tog ugovora, na zamolbu, jedna drugoj izručivati osobe koje se u državi koja traži izručenje progone zbog kaznenog djela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora ili druge mjere koja uključuje oduzimanje slobode sukladno pravu država ugovornica. “Sam postupak izručenja provodi se radi utvrđenja ispunjenosti pretpostavki za izručenje propisanih zakonima i međunarodnim ugovorima, a nakon toga se odlučuje o dopuštenosti izručenja. Pitanje ispunjenja zakonskih pretpostavki za izručenje utvrđuje pravosudno tijelo, a tek ako su ispunjene pretpostavke za izručenje, ministar pravosuđa odlučuje o dopuštenosti izručenja”, naveli su iz Ministarstva pravosuđa.

Prema spomenutom ugovoru između Hrvatske i BiH, sve osobe koje mogu dobiti kazne veće od pet godina moraju biti izručene, a iznimka su ratni zločini.

Sandra LACIĆ
JOŠ NEMA MEĐUNARODNE TJERALICE

Još uvijek nije raspisana međunarodna tjeralica za Zdravkom Mamićem. Županijski sud Osijek dao je nalog policiji da se pokrene potraga na području Hrvatske. Tu se sad mora poštovati određena procedura te policajci moraju točno utvrditi gdje i kada je Zdravko Mamić izišao iz Hrvatske te nakon toga to i službeno dostaviti sudu. Kada osječki sud dobije sve naslužbeno od MUP-a, donijet će se rješenje i nalog MUP-u da se pokrene međunarodna potraga.

Davor Šuker

predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

NEKA MODRIĆ I LOVREN RADE ONO ŠTO NAJBOLJE ZNAJU

Na prijmu delegacija hrvatskog i senegalskog nogometnog saveza u osječkoj gradskoj upravi u petak predsjednik HNS-a Davor Šuker upitan je o utjecaju presude i kasnije poruke Zdravka Mamića na Luku Modrića i Dejana Lovrena. Poručio je da njima prepustimo da rade ono što znaju najbolje - “igrati nogomet, a institucijama hrvatske države njihov posao, kao i HNS-u”. G.R.