TvObzor
PICKBOX: HVALJENA BRITANSKA SERIJA “HUMANS”

Umjetna inteligencija koja (možda) dolazi
Objavljeno 8. lipnja, 2018.
Serija inteligentno postavlja različita filozofska, moralna i etička pitanja u proučavanju teme umjetne inteligencije

Od svibnja je u Pickboxovoj ponudi novi hit-naslov. Sve epizode hvaljene britanske uspješnice “Humans” (“Ljudska rasa“) dostupne su odmah u Pickboxovoj ponudi, a svake srijede, počevši od 6. lipnja, prikazuju se i nove epizode treće sezone, usporedo s američkom premijerom.

“Humans“ je uspješna adaptacija istoimene švedske serije (u originalu: “Äkta människor”). Uspješnost švedske i britanske inačice serije u realističnom je prikazu moguće budućnosti. Smještena u alternativnu sadašnjost, serija prikazuje život sasvim obične britanske obitelji koja postaje vlasnikom sinta Anita. Sintovi su humanoidni roboti čija je glavna funkcija biti ispomoć u svakodnevnim kućanskim zadatcima. Iako nepovjerljiva prema novotariji u kućanstvu, obitelj lagano prihvaća prisutnost sinta, no s vremenom Anita prestaje biti sint i počinje biti svjesna svojeg postojanja. Daljnje epizode otkrivaju da ona nije jedina koja počinje razmišljati i osjećati.

Glavnu ulogu nosi Gemma Chan (Anita), a kolegica joj je ipak poznatija Katherine Parkinson (Laura) – glumila je u sitcomu “The IT Crowd”, kao i u komediji “Pirate Radio”. Laurina muža glumi Tom Goodman-Hill (“Everest”, “The Imitation Game”, “Mr. Selfridge”), a pozadinskog protagonista glumi Colin Morgan, široj publici znan po ulozi Merlina u istoimenoj seriji. Svaka serija mora imati i negativca, a ovaj put to je Emily Berrington (Niska), koju smo imali prilike gledati u posljednjem nastavku “The Inbetweenersa”, kao i u seriji “24: Live Another Day”.

Uloga sintova glumcima nije bila laka, producenti serije inzistirali su na satovima glume u takozvanoj sint-školi, koja ih je učila kako se ponašati kao sintetski robot. To je uključivalo usvajanje umjetnih pokreta, minimalne facijalne ekspresije i prilagođeni robotski glas. Osim toga, pisci serije orijentirali su se na svaki detalj serije, pa tako veći poznavatelji umjetne inteligencije, robotike i znanstvene fantastike mogu pronaći zanimljive stvari: referencije na Karela Čapeka, tvorca riječi robot, poveznice s filmom “A. I.”, nazive knjiga koje se igraju konceptima bioetike, prvo pravilo robotike i koncept duha u stroju.

Serija inteligentno postavlja različita filozofska, moralna i etička pitanja u proučavanju teme umjetne inteligencije, a upravo su realistični scenariji bili okidač koji je privukao pozornost javnosti. (N.K.)

Foto: PICKBOX
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike