Regija
LESNA SE BRDA ODVALJUJU

U dvorišta ispod groblja upadaju i kosti preminulih
Objavljeno 7. lipnja, 2018.
U Vukovaru se godišnje bilježi prosječno pet slučajeva urušavanja zemlje s brda

VUKOVAR - Nedostatak potpornih zidova kroničan je i kritičan problem u Vukovaru već godinama, no o njemu se uglavnom priča tek kada se dijelovi lesnih brda odvale i stropoštaju u nečije dvorište ili na kuće i automobile. Najveći je problem na mjestima gdje se iznad klizišta nalazi infrastruktura (ceste, parkirališta, groblja). Dražen Čulig, pročelnik vukovarskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, rekao je kako na području grada ima čak 5,5 kilometara izrazito problematičnih klizišta, no riječ je o financijski prezahtjevnoj investiciji za vukovarski proračun.

- Nažalost, problem nije rješiv u kratkom razdoblju i s tim se godinama borimo. U okviru mogućnosti izlazimo u susret građanima sanacijom površina koje se odrone te sanacijom njihovih objekata - istaknuo je Čulig.

Gradonačelnik Ivan Penava naveo je kako je, prema procjenama, samo za projektnu dokumentaciju potrebno 4,5-5 milijuna kuna, a radovi bi koštali oko 150 milijuna kuna, no točan se iznos može utvrditi tek nakon izrade projektne dokumentacije.

- Teško nalazimo mogućnost za financiranje i težimo da to bude netko izvana, no na nacionalnoj razini nema te komponente, osim Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje predviđa samo saniranje klizišta uz državnu cestu. Pokušali smo i preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, ali nije bilo uspjeha. Ostaje nam još kao potencijalna mogućnost Norveški financijski mehanizam prema kojemu apliciramo, ali i u tom slučaju naše šanse procjenjujem na 30 posto - rekao je Penava i dodao kako godišnje ima prosječno po pet slučajeva urušavanja zemlje, što je ponekad praćeno lomljenjem prozora, oštećenjem objekata ili ulaskom zemlje u objekte, a u dvorišta ispod starog katoličkog groblja povremeno upadnu i kosti preminulih.

Jedna od opcija je da gradske vlasti samostalno financiraju izgradnju potpornih zidova, no s obzirom na ograničeni proračun pretpostavlja se da bi kompletno rješenje problema trajalo 20-30 godina. Stoga iz Grada poručuju kako će nastojati osigurati sredstva apliciranjem prema drugim institucijama, a ako u tome ne uspiju, Gradsko će vijeće raspravljati o ovom problemu i potencijalnoj odluci da se radovi, uz prethodnu izradu projektne dokumentacije, financiraju niz godina iz vukovarskog proračuna.

5,5

kilometara potpornih zidova potrebno je Vukovaru

150

milijuna kuna bila bi približna cijena radova, za koje Grad nema novca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana